Aandachtspunten oprichten BV

/ Uw BV oprichten met unieke service

1. Kan ik een B.V. ‘online’ oprichten?

Nee, dat is niet mogelijk. Enkele partijen adverteren met deze mogelijkheid, maar dat is misleidend. U moet volgens de Nederlandse wet altijd langs een notaris voor de legalisatie en ondertekening van de oprichtingsakte.

Let op: Als u een dergelijke ‘online’ product aanschaft, dan moet u alsnog langs een andere notaris voor de legalisatie en ondertekening van de volmacht. De kosten hiervan komen voor uw eigen rekening (tot soms wel € 60,-) en het duurt meestal enkele dagen voordat u bij hen terecht kunt. Houdt hier dus rekening mee.

2. Hoe zit het met de statuten van de B.V.?

Iedere notaris in Nederland werkt met model-statuten. Op basis van uw wensen zou dit model handmatig aangepast moeten worden, zodat de akte perfect aansluit op uw wensen.

Let op: Enkele partijen op internet adverteren dat de concept-akte binnen 10 minuten voor u te controleren zijn. Dit is alleen mogelijk als de door u ingevulde gegevens letterlijk in de akte geplakt worden door een computerprogramma. Bij dergelijke procedures is geen mogelijkheid maatwerk te leveren (wat meestal nodig is) en bestaat er geen ruimte om nog aanpassingen te verwerken.

Wilt u zeker weten dat deze punten gewaarborgd zijn? Kies dan voor een gecertificeerd StartFlex notaris.

3. Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Als u uw gegevens invult op een website, dan worden deze verzonden en opgeslagen op een server. Er bestaat altijd een kans dat uw gegevens onbedoeld in bezit komen van derden. Probeer dit te voorkomen door op de volgende punten te letten.

Let op: Dat uw gegevens a) beveiligd verstuurd worden (SSL-verbinding) b) alleen gebruikt worden voor doeleinden waarvoor u toestemming gegeven heeft c) worden verwijderd nadat de onder b bedoelde handeling is verricht.

4. Keurt een slager zijn eigen worst?

Als u een onderneming gaat starten, dan is het belangrijk dat u onafhankelijk en objectief advies inwint over de keuze van uw rechtsvorm en de eventuele structurering van de entiteiten.

Let op: Vraag uzelf af of de adviseur die u spreekt een tegenstrijdig belang heeft bij de advisering. Zoja, dan is het misschien verstandig een second opinion aan te vragen bij een externe adviseur of een partij te kiezen waar deze onafhankelijkheid gewaarborgd is.

5. Administratie

Het oprichten van een B.V. is pas de start. Zorg dat u niet alleen een vliegende start heeft bij de oprichting, maar op administratief gebied. Hoeveel salaris gaat u uzelf uitkeren? Is de belastingdienst hiervan op de hoogte? Wie gaat uw aangiften doen?

Let op: Zorg dat u een administratiekantoor in de hand neemt die enerzijds uw administratie op een efficiënte manier kan verwerken, maar daarnaast ook de expertise van een fiscalist en register-accountant in de huis heeft. Op die manier wordt uw administratie op een goedkope manier bijgehouden en kunt u opschalen in expertise als dat nodig blijkt.

Relevante producten