Hoe behaal je doelen in je bedrijf?

Nieuws overzicht

Hoe behaal je doelen in je bedrijf?

Enkele weken geleden heb ik de verkooptraining “verhoog je natuurlijke gunfactor" gevolgd op een regenachtige zaterdag. De volgende vraag is mij het sterkst bijgebleven: Wat is belangrijker voor het behalen van doelen (binnen je bedrijf), een sterke wil of een goed voorstellingsvermogen? Het antwoord heeft mij verbaasd.

Toen de vinger van de gastdocent op mij rustte, wachtend op een antwoord, zei ik vol overtuiging: "Een sterke wil!”. Ik heb mezelf immers in de taaie stof van de rechtenopleiding vastgebeten en die vastberadenheid heb ik toch te danken aan mijn discipline en wil? Trouwens, spreuken zoals “succes is een keuze, als je maar wilt” zijn daar toch ook op gebaseerd?

Vraag 1

De gastdocent stelde mij daarna de volgende vraag: “Stel dat ik een plank van 0,5 x 4 m. op twee bierkratjes leg. Zou jij daar dan overheen lopen voor € 1000,-?” Enigszins vertwijfeld en bedacht op de addertjes die onder het gras konden zitten, antwoordde ik toch bevestigend. De flonkering in de ogen van de docent verraadde dat ik mezelf langzaam schaakmat aan het zetten was.

Vraag 2

De docent ging verder: “Als ik diezelfde plank nou eens zou leggen op het dak van twee flatgebouwen in Manhattan. Zou jij daar dan nog steeds overheen willen lopen voor € 1000,-? De weersomstandigheden zijn trouwens ideaal, er staat geen wind en de zon schijnt prachtig (er zijn weer geen addertjes).” Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik gelijk ‘NOOIT van mijn leven’ wilde zeggen, maar om mijn waardigheid te behouden binnen de groep, begon ik enkele seconden bedenkelijk te kijken. “Nee sorry, ik zou mijn leven voor € 1000,- niet in gevaar willen brengen, zelfs niet voor € 10.000,-. Daarnaast lijkt het mij doodeng.”

Gelukkig bleek ik niet de enige te zijn met deze gedachte, want enkele knikkende koppen binnen de groep bevestigden mijn stelling. Uiteraard was er één waaghals binnen de groep die al voor 50 euro naar de overkant zou gaan. De docent legde ons vervolgens uit waarom deze ‘op het eerste gezicht vreemde vragen’ ons inzicht zouden geven in de wisselwerking tussen onze wil en voorstellingsvermogen.

Verklaring

Feitelijk zijn beide situaties precies hetzelfde. Je loopt over een plank van 0,5 x 4 m. en er staat geen wind waardoor je uit balans gebracht zou kunnen worden. Al zou je het 1000 keer mogen oefenen op de grond, je zult niet van de plank vallen. Ook niet in de lucht. Doodeenvoudig dus. Waarom zouden de meeste mensen dan toch vriendelijk bedanken bij het aanbod om de oversteek tussen de twee wolkenkrabbers te wagen? Antwoord: je voorstellingsvermogen. Die zegt tegen je: “Je zult vallen”. En daarom zul je waarschijnlijk ook vallen. Sterker nog, je zult er waarschijnlijk niet eens aan beginnen. Hoe graag je het ook zou willen, je voorstellingsvermogen breekt je ijzeren wil.

Temmen

Het terugbrengen van perspectief in de feitelijke omstandigheden kunnen je helpen om je voorstellingsvermogen in de teugels te houden. Het temmen van gedachten zorgt ervoor dat je wil niet steeds gebroken zal worden. Dit zal ervoor zorgen dat je meer doelen zult behalen. Of je ook daadwerkelijk tussen flatgebouwen zult lopen is natuurlijk nog maar de vraag.

Toepassing op het starten van een bedrijf 

Veel mensen kijken op tegen het starten van een bedrijf. Veelgehoorde problemen zijn "angst voor het falen" of "niet weten waar te beginnen". Zoals hierboven besproken is het belangrijk dat u realistisch kijkt naar de situatie, omdat uw voorstellingsvermogen anders met u op de loop kan gaan.

Voor de oriënterende starten hebben wij daarom de rechtsvormkeuze test ontwikkeld. Hier kunt u eenvoudig de verschillen zien tussen de verschillende rechtsvormen en creëert u orde in de chaos. Vervolgens is belangrijk dat u de juiste bedrijfverzekeringen afsluit, zodat u de kans op persoonlijke aansprakelijkheid vermindert.

Door onze medewerker: M. Verstraeten