Voorkom deze 3 startersvalkuilen

Nieuws overzicht

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt ook bij het starten van een onderneming. Lees dit artikel en voorkom drie veel voorkomende startersvalkuilen.

Doe marktonderzoek, hoe suf het ook klinkt

Sommige ideeën klinken te mooi om waar te zijn én meestal is dat ook het geval. Het is belangrijk dat er vraag is naar het product of de dienst die u uiteindelijk gaat aanbieden, anders wordt het simpelweg niet verkocht. Voordat u zich gaat oriënteren op de juiste rechtsvorm en de onderneming gaat inschrijven is het belangrijk dat u in kaart brengt wie uw doelgroep is, wat hun behoeften zijn, enquêtes heeft afgenomen en de dienstverlening aanpast aan deze behoeften. Dit onderdeel past goed binnen het schrijven van een bedrijfsplan. Hiermee voorkomt u dat u straks kosten maakt voor een product of dienst waar niemand op zit te wachten.

Kies de juiste rechtsvorm

Bij de starten van een bedrijf is het kiezen van de juiste rechtsvorm de belangrijkste beslissing. Kiest u niet de juiste rechtsvorm dan betaalt u misschien teveel belasting, maakt u hoge administratieve kosten en bent u misschien persoonlijk aansprakelijk.

Gaat u alleen ondernemen? U heeft dan de keuze tussen een eenmanszaak of BV. Gaat u met meerdere mensen ondernemen dan kiest u uit een VOF of BV. De volgende factoren zijn van invloed op de keuze van de juiste rechtsvorm: aansprakelijkheid, effectieve belastingdruk, oprichtings- en administratieve kosten en de mogelijkheid een investeerder te laten participeren. StartFlex kan u gratis advies geven over uw rechtsvormkeuze. Vul hiervoor onze rechtsvormkeuze test in.

Kies de juiste bedrijfsnaam

Als u de juiste rechtsvorm heeft gekozen is het bijna zover: starten! Maar welke naam geeft u de onderneming? Let goed op onderstaande punten, want het is lastig dan u zult verwachten.

Allereerst moet u weten of de beoogde bedrijfsnaam geen inbreuk maakt op rechten van derden. Zij kunnen rechten ontlenen aan reeds ingeschreven handelsnamen of merken. U kunt deze namen controleren bij de KvK en het BOIP. Beide websites beschikken over een eenvoudige zoekfunctie. Typ hier uw beoogde bedrijfsnaam in en enkele afstammingen hiervan.

De meeste klanten zoeken bedrijven tegenwoordig op internet. Het is daarom belangrijk dat uw bedrijfsnaam niet te verwarrend is met een ander bedrijf, omdat u dan potentiële klanten misloopt. U kunt vooraf controleren of deze verwarring optreedt door uw beoogde bedrijfsnaam zelf eens te googlen. Daarnaast kunt u kijken of er nog goede domeinnamen beschikbaar zijn. Deze kunt u raadplegen bij hostingbedrijven.

Let op: de bedrijfsnaam van een B.V. is alleen per notariële akte te wijzigen en hier zijn kosten aan verbonden. Denk dus goed na voordat u de definitieve naam heeft gekozen.