ZZP-er 2015

Nieuws overzicht

Het einde van de IB-ondernemer?

Het Financieel Dagblad kopt vanmorgen, 28 oktober 2014, groot met de volgende titel: Kabinet werkt aan plan om groei van zzp’ers in te dammen. Wat zijn de implicaties van dergelijke plannen? Betekent dit het einde van de startersvoordelen en daarmee het einde van de eenmanszaak?

ZZP-ers

Het kabinet zoekt naar mogelijkheden om het groeiend aantal ZZP-ers, 632.00 in 2009 naar 800.00 dit jaar, aan banden te leggen. De belangrijkste reden hiervoor zijn de inkomsten die de schatkist misloopt. Dit komt hoofdzakelijk doordat zelfstandige ondernemers minder belasting betalen dan werknemers, echter doen zij wel een beroep op een deel van de sociale zekerheid. Daarnaast maken starters gebruik van fiscale faciliteiten zoals de zelfstandigen-, startersaftrek en de winstvrijstelling voor het MKB.

Startersvoordelen

Om het aantal zelfstandigen (ZZP-ers) in de dammen probeert Den Haag te snijden in de voordelen die ZZP-ers genieten. Op dit moment kunnen IB-ondernemers (ondernemers die activiteiten ontplooien vanuit een eenmanszaak of V.O.F.) in aanmerking komen voor de volgende startersvoordelen:

  • Zelfstandigenaftrek (eerste €7280,- is belastingvrij)
  • Startersaftrek
  • MKB-vrijstelling

De combinatie van bovenstaande ondernemersfaciliteiten leiden ertoe dat de meeste ZZP-ers geen belasting betalen over de eerste €24.000,- die zij verdienen. Lees hier meer over startersvoordelen.

Rechtsvorm keuze eenmanszaak en B.V.

Door eventuele afschaffing, die overigens geen steun geniet van fractiepartij D-66, van bovenstaande ondernemersfaciliteiten worden de voordelen van een eenmanszaak bij een eventuele rechtsvorm keuze steeds minder. Kleine startende ondernemers kiezen momenteel massaal voor de eenmanszaak wegens de vele belastingvoordelen, maar dit zal bij een eventuele afschaffing totaal kunnen omslaan. Het ondernemen vanuit een B.V. wordt om deze reden interessanter voor startende ondernemers. De B.V. geeft namelijk rechtsbescherming en voorkomt privé aansprakelijkheid van de ondernemer. Daarnaast is het eenvoudiger derden, door overdracht van aandelen, te laten participeren in het bedrijf of deze te verkopen. Lees hier meer over de keuze tussen een eenmanszaak en BV.

Conclusie

Als bovengenoemde veranderingen daadwerkelijk geïmplementeerd worden, dan zullen de voornaamste voordelen van de eenmanszaak wegvallen. Door het wegvallen van deze voordelen zullen meer startende ondernemers voor de rechtsbescherming en status van de B.V. kiezen. Echter zal het starten van een eenmanszaak wegens lage opstart en onderhoudskosten het populairst blijven onder startende ZZP-ers.

StartFlex probeert de markt van zakelijke dienstverlening transparanter en goedkoper te maken. De kosten van het oprichten van een B.V. bedragen slechts €325,- excl. BTW.