Holdingstructuur

Meer over de Holdingstructuur

Een holdingstructuur is een verticale relatie tussen ten minste twee besloten vennootschappen (hierna: B.V.). De vennootschappen staat in verticaal verband, omdat de aandelen van de werkmaatschappij gehouden worden door een tweede B.V.: de holding-B.V. De aandelen van de holding-B.V. worden op haar beurt gehouden door de ondernemer (in privé). Feitelijk wordt er dus een extra schakel (B.V.) in de ketting geplaatst. De ondernemer richt in plaats van één B.V. dus in totaal minimaal twee B.V.’s op.

Een Holdingstructuur oprichten is het snelste te doen via één van onze partners. Deze nemen al het werk uit handen voor een zeer gunstig tarief.

Hier kunt u het aanbod van onze partner voor het oprichten van een Holding structuur bekijken.

Beperk uw persoonlijke aansprakelijkheid
Eenvoudig aandelen overdragen
Fiscaal aantrekkelijk bij hogere winsten

Wat is een Holding?

Lees alles over de Holding BV en voornamelijk wanneer u een Holding BV moet oprichten.

Wat zijn de voordelen van een holdingstructuur?

Een holdingstructuur is een populaire structuur voor ondernemers die op termijn de aandelen van hun werkmaatschappij willen verkopen. Hiermee voorkomen ondernemers dat zij 15% inkomstenbelasting moeten betalen over de verkoopsom van hun aandelen. De aandelen worden namelijk gehouden door de holding BV. De verkoopsom valt daardoor belastingvrij in de holding BV waarmee eventuele toekomstige ondernemingen of investeringen mee gefinancierd kunnen worden.

Daarnaast biedt een holding meer mogelijkheden en voordelen. Als u één van de onderstaande vragen met JA kunt beantwoorden, dan kan dit een goede reden zijn om een holding op te richten.

 • Wilt u ooit aandelen (gedeeltelijk) verkopen?
 • Wilt u uzelf een hypotheek/lening kunnen verstrekken?
 • Is er een bepaald ondernemersrisico in de werkmaatschappij?
 • Wilt u meer dan één werkmaatschappij?
 • Staat er belangrijke materiële of immateriële activa op de balans?

U kunt hiervoor extra advies inwinnen en eenvoudig e een holdingstructuur oprichten via Firm24.nl.

Wat zijn de nadelen van een holdingstructuur?

Bij het opzetten van een holdingstructuur richt u minimaal twee B.V.’s op (holding BV en werkmaatschappij). Beide vennootschappen moeten opgericht worden, een administratie bijhouden, aangiften doen en een jaarrekening publiceren.

De administratieve kosten hiervan bedragen gemiddeld €1500,- per BV. Het is verstandig een afweging te maken tussen de voordelen (fiscaal/juridisch) en de nadelen (fiscaal/economisch).

Recensie Partner

De stappen om online een BV op te richten

Deze fases kunt u compleet online doorlopen

01

Start procedure

 • Vul alle BV gegevens in
 • Bekijk de voorbeeldakte

      Begin direct >

02

Identificeren

 • Identificeer uzelf online
 • Maak 0,01 ct over van de persoonlijke rekening
 • Teken de volmacht en datacard

03

Conceptakte goedkeuren

 • Controleer de akte (online)
 • Bespreek de conceptakte bij de notaris of via de telefoon
 • Keur de akte online goed

04

Oprichting BV afgerond

 • Ontvang uw akte thuis/online
 • Alles gelijk geregeld
 • Oprichting bekend bij KvK en bij de Belastingdienst

“De rechtspersoonlijkheid van een BV beperkt uw aansprakelijkheid in beginsel tot het vermogen van de BV”

Stappenplan BV oprichten

Uw BV oprichten in enkele stappen

Als u een holdingstructuur opricht, dan wordt (tenzij anders aangegeven) uw holding aandeelhouder/bestuurder van de werkmaatschappij. Dit betekent dat u de kans op eventuele privé aansprakelijkheid verkleint. Uw holding is namelijk de contracterende partij met uw werkmaatschappij. Dit contract wordt gesloten door middel van een managementovereenkomst.

De stappen om een BV op te richten

Belastingheffing in de BV

Een BV oprichten wegens belastingredenen

Het toptarief in de inkomstenbelasting is 52%. Het tarief voor de BV bedraagt 20% tot een winst van € 200.000 en daarboven wordt een tarief van 25% berekend. De gecombineerde belastingdruk bij een BV bedraagt maximaal 43,75% (welke bestaat uit de vennootschapsbelasting van 25% en een inkomstenbelastingtarief wegens inkomen uit aanmerkelijk belang van 25%). De BV hoeft de winst niet uit te keren. Het is dus mogelijk om winsten in de BV op te potten en de aanmerkelijk belastingheffing uit te stellen.

Meer over de BV en de belastingen (fiscaliteit)

Eenvoudig een volledige Holding structuur starten?

Zoals je kan lezen op deze site is het niet eenvoudig om een BV of VoF te starten. Gelukkig zijn er partijen die full-service (volledig online) jou kunnen helpen met alle stappen. Eén van onze partners van dit moment: Firm24.com kan al dit werk voor jou uit handen nemen.