Wat is merkregistratie?

Merkregistratie is de meest voorkomende beschermingsvormen voor de registratie van uw bedrijfs- of productnaam. Bedrijven gebruiken de merkregistratie om aan te geven dat het product gefabriceerd van hen afkomstig is. Het merk is een kwaliteitswaarborg en moet onderscheiden worden van andere merken of producten.

Woordmerk

Bij de registratie van een woordmerk wordt de lettercombinatie geregistreerd. Andere bedrijven mogen niet hetzelfde woordmerk gebruiken voor dezelfde product of dienst klassen. Het is ook niet toegestaan vergelijkbare naam te voeren, indien dit verwarring geeft met het beschermde merk.

Vb: Het woordmerk STARTFLEX is geregistreerd in drie verschillende klassen (41, 12, 23). Het is andere bedrijven niet toegestaan dezelfde naam of vergelijkbare namen te voeren. Dit zou verwarrend kunnen zijn voor consumenten.

Beeldmerk (logo)

Bij de registratie van een beeldmerk wordt uw logo registreert. In het bijzonder zal het dan gaan om uw kleurencombinatie, vorm en eventueel gebruik van lettercombinaties in het logo.

Kosten

Het registreren van een woordmerk kost €240,- Uw merk is dan ingeschreven voor 5 jaar in de Benelux. Het is ook mogelijk in meerdere klassen of landen uw merk te registeren, hier zal een toeslag voor berekend worden.

Bescherming

Als u uw merk registreert in de Benelux, dan is het derden niet toegestaan om zonder toestemming uw merk te gebruiken. Het is aan te raden uw merk te laten bewaken door een merkenbureau. Zijn controleren dagelijks of er nieuwe inschrijving worden gedaan die mogelijk inbreuk maken op uw recht. In het geval zij een inbreuk vermoeden zullen zij contact met u opnemen om uw oppositiekansen te bespreken.