ZZP

Wilt u ZZP-er worden?

Gaat u voor uzelf beginnen? Lees dan ons stappenplan om ZZP-er te worden of start direct onze rechtsvormkeuze test en kom alles te weten of u een ZZP-er bent en waarop u moet letten als u gaat starten. Voorkom de meest gemaakte fouten en voorkom aansprakelijkheden. 

Eenmanszaak of BV? Start onze test en krijg direct antwoord op uw vraag. Klik hier om de test te starten.

Wat betekent ZZP

ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel. De term ZZP-er heeft de jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Dit wordt mede gevoed door de naschokken van de financiële crisis die ontstaan is in 2007. Werkgevers willen flexibeler kunnen omgaan met de inzetbaarheid van het personeel en verminderen daardoor het aantal vaste contracten.

De term ZZP is geen officiel begrip en zegt niets over de eventuele rechtsvorm van de ondernemer. Het enige wat je weet van de ondernemer weet is dat hij voor zichzelf werkt, geen personeel in dienst heeft en dat hij opdrachten aanneemt van verschillende opdrachtgevers.

Relevante pagina's:

ZZP stappenplan >>

Een BV oprichten >>

Welke rechtsvorm moet ik kiezen >>

Direct contact met een onafhankelijke StartFlex adviseur >>


Is er een verschil tussen ZZP en freelance?

Het maakt niet uit of u zichzelf een freelancer of ZZP-er noemt, het komt namelijk op hetzelfde neer: U bent een ondernemer. Freelancer is een meer algemenere en in de volksmond bekendere term dan ZPP-er, maar het betekent hetzelfde. U moet als ZZP-er of freelancer zelf u opdrachten binnenhalen bij verschillende opdrachtgevers en zelf de facturen versturen voor de geleverde diensten. Daarnaast bent u zelf verantwoordelijk voor het doen van omzetbetaling en IB-aangiften (inkomsten belasting).
Wanneer ben je ZZP-er?


Er zijn meerdere criteria waaraan voldaan moet zijn om aangemerkt te worden als zelfstandig ondernemer. Let op dat de werkverhouding tussen de opdrachtgever en u aan deze voorwaarden voldoet. Als aan al deze voorwaarden voldaan is wordt er geen vast dienstverband aangenomen.


1. Persoonlijk verrichten van arbeid

Kunt u iemand namens u de overeengekomen werkzaamheden laten uitoefenen? Kunt u zelf uw werktijden inrichten? Als u voor uzelf werkt dan bent u onafhankelijk. U heeft vrijheid om uw eigen werktijden in te delen en werkzaamheden uit te besteden. Mag u de werkzaamheden die u factureert aan een ander uitbesteden? In een normale opdrachtovereenkomst die u tekent als zelfstandige (ZZP) wordt vermoed dat dit mogelijk is.Beantwoord u deze vraag met 'nee' dan bent u kennelijk persoonlijk gebonden in nakoming van de overeenkomst. Dit doet vermoeden dat er sprake is van een dienstverband. Als werknemer tekent u namelijk persoonlijk een arbeidsovereenkomst met uw werkgever. Het is dan niet mogelijk de werkzaamheden uit te besteden aan iemand die dit namens u gaat uitvoeren.


2. Verplichting tot betaling van salaris

Is de opdrachtgever verplicht tot betaling van uw salaris? Als zelfstandige mag er geen overeenkomst bestaan tot betaling van een salaris. Als dit wel tussen opdrachtgever en u is overeengekomen dan doet dit vermoeden dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.


3. Gezag

Bent u verplicht aanwijzingen op te volgen van uw opdrachtgever. Mag u de werkzaamheden inrichten op de manier zoals u goeddunkt? Als zelfstandige moet u dit zelf kunnen inrichten. Dit is namelijk bepalend voor de vraag of u onderschikt bent aan uw opdrachtgever en hij de 'feitelijke leiding' over u heeft. Als u dit niet zelf kunt bepalen dan wordt vermoed dat er sprake is van een arbeidsrelatie.Waarom een VAR-verklaring voor ZZP-ers

Zoals wij hierboven besproken hebben willen opdrachtgevers flexibel kunnen omgaan met de inzetbaarheid van hun personeel. Als de economie even tegenzit en er onvoldoende werk is voor vast personeel, dan hoeven zij geen mensen te ontslaan. Het is dus belangrijk dat er geen dienstverband ontstaat tussen de opdrachtgever (versterkt het werk) en de opdrachtnemer (de zelfstandigen), want dan zou de opdrachtnemer een beroep kunnen doen op ontslagbescherming. Daarnaast moet zij in die gevallen loonbelasting en sociale premies voor u betalen.

Om duidelijkheid te hebben over de relatie tussen u als ZZP-er en de opdrachtgever - en te voorkomen dat er geen arbeidsrechtelijk dienstverband tot stand komt - vraagt de opdrachtnemer een VAR-verklaring aan. VAR staat voor Verklaring Arbeidsrelatie. Hiermee toont u en de werkgever jegens de belastingdienst dat er geen sprake is van een dienstverband maar opdrachtovereenkomst. De opdrachtgever krijgt hierdoor meer zekerheid en hoeft hij niet bang te zijn er stilzwijgend een arbeidsrelatie tot stand komt. Vanaf 1 april 2016 zal de Belastingdienst geen VAR-verklaringen meer gebruiken maar modelovereenkomsten die door ZZP-ers gebruikt kunnen worden.Welke rechtsvorm kies je als ZZP-er?

De keuze om te werken als ZZP-er vertelt dus nog niks over uw rechtsvorm. U kunt kiezen uit de volgende rechtsvormen:


 • Eenmanszaak
 • BV

 • Om het voor u overzichtelijk te houden hebben wij een apart artikel gemaakt over de keuze tussen een BV of eenmanszaak.


  Starten als ZZP-er vanuit een eenmanszaak

  Als u ZZP-er wilt worden vanuit een eenmanszaak dan is dit zeer eenvoudig. Het enige wat u feitelijk moet doen is het inschrijven in de Kamer van Koophandel. De volgende stappen moet u aflopen indien u zich wilt inschrijven als eenmanszaak:

  1. Inschrijven ZZP KvK

  Het is verplicht om u als ZZP-ers in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. U moet online de informatie invullen voor de inschrijving van uw eenmanszaak. Klik hier voor een direct link.

  2. Afspraak bij de KvK

  U moet persoonlijk langsgaan bij een de vestigingen van de Kamer van Koophandel om uw inschrijving af te ronden. Dit kan bij een van de vestigingen van de KvK.

  3. Kosten en benodigdheden inschrijven ZZP (eenmanszaak)

 • Online inschrijving (zie stap 1)
 • Een geldig ID-bewijs of paspoort
 • Een bankpas waarmee u ter plekken €50,- kunt pinnen voor de eenmalige inschrijvingsvergoeding.

 • 4. KvK-nummer en BTW-nummer

  Als u bovenstaande stappen succesvol heeft doorlopen dan ontvangt u binnen enkele dagen na de inschrijving van uw eenmanszaak uw unieke KvK nummer en BTW nummer van de Kamer van Koophandel. De beide nummers dient u verplicht te vermelden op uw facturen die u verstuurt in uitvoering van uw eenmanszaak.


  Lees verder:
 • Stappenplan ZZP-er worden

 • Rechtsvorm ZZP-er kiezen

 • Administratie ZZP

 • ZZP hypotheken