Wilt u ZZP-er worden?

ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel. De term ZZP-er heeft de jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Dit wordt mede gevoed door de naschokken van de financiële crisis die ontstaan is in 2007. Werkgevers willen flexibeler kunnen omgaan met de inzetbaarheid van het personeel en verminderen daardoor het aantal vaste contracten.

De term ZZP is geen officieel begrip en zegt niets over de eventuele rechtsvorm van de ondernemer. Het enige wat je weet van de ondernemer weet is dat hij voor zichzelf werkt, geen personeel in dienst heeft en dat hij opdrachten aanneemt van verschillende opdrachtgevers.

Gaat u voor uzelf beginnen? Lees dan ons stappenplan om ZZP-er te worden. Het is ook verstandig om alvast te oriënteren op de administratieve verplichting. Er bestaat kwalitatieve boekhoudsoftware die voor startende ZZP-ers gratis te gebruiken is en waarmee u erg goed uit de voeten kunt.

Wanneer is iemand ZZP-er?

Er zijn meerdere criteria waaraan voldaan moet zijn om aangemerkt te worden als zelfstandig ondernemer. Let op dat de werkverhouding tussen de opdrachtgever en u aan deze voorwaarden voldoet. Als aan al deze voorwaarden voldaan is wordt er geen vast dienstverband aangenomen.

1. Persoonlijk verrichten van arbeid

Kunt u iemand namens u de overeengekomen werkzaamheden laten uitoefenen? Kunt u zelf uw werktijden inrichten? Als u voor uzelf werkt dan bent u onafhankelijk. U heeft vrijheid om uw eigen werktijden in te delen en werkzaamheden uit te besteden. Mag u de werkzaamheden die u factureert aan een ander uitbesteden? In een normale opdrachtovereenkomst die u tekent als zelfstandige (ZZP) wordt vermoed dat dit mogelijk is.Beantwoord u deze vraag met ‘nee’ dan bent u kennelijk persoonlijk gebonden in nakoming van de overeenkomst. Dit doet vermoeden dat er sprake is van een dienstverband. Als werknemer tekent u namelijk persoonlijk een arbeidsovereenkomst met uw werkgever. Het is dan niet mogelijk de werkzaamheden uit te besteden aan iemand die dit namens u gaat uitvoeren.

2. Verplichting tot betaling van salaris

Is de opdrachtgever verplicht tot betaling van uw salaris? Als zelfstandige mag er geen overeenkomst bestaan tot betaling van een salaris. Als dit wel tussen opdrachtgever en u is overeengekomen dan doet dit vermoeden dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

3. Gezag

Bent u verplicht aanwijzingen op te volgen van uw opdrachtgever. Mag u de werkzaamheden inrichten op de manier zoals u goeddunkt? Als zelfstandige moet u dit zelf kunnen inrichten. Dit is namelijk bepalend voor de vraag of u onderschikt bent aan uw opdrachtgever en hij de ‘feitelijke leiding’ over u heeft. Als u dit niet zelf kunt bepalen dan wordt vermoed dat er sprake is van een arbeidsrelatie.

Lees alles: over de VAR, DGL en DBA wetgeving en regelgeving ( inclusief Modelovereenkomsten)

Welke rechtsvorm kies je als ZZP’er?

De keuze om te werken als ZZP-er vertelt dus nog niks over uw rechtsvorm. U kunt kiezen uit de volgende rechtsvormen:

In de meeste gevallen kiezen ZZP’ers voor een eenmanszaak.

Recensie Partner

Starten als ZZP-er vanuit een eenmanszaak

Als u ZZP-er wilt worden vanuit een eenmanszaak dan is dit zeer eenvoudig. Het enige wat u feitelijk moet doen is het inschrijven in de Kamer van Koophandel. De volgende stappen moet u aflopen indien u zich wilt inschrijven als eenmanszaak:

01

Inschrijven ZZP KvK

Het is verplicht om u als ZZP-er in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. U moet online de informatie invullen voor de inschrijving van uw eenmanszaak.

      Begin direct >

02

Afspraak bij de KvK

U moet persoonlijk langsgaan bij een de vestigingen van de Kamer van Koophandel om uw inschrijving af te ronden. Dit kan bij een van de vestigingen van de KvK.

03

Kosten en benodigdheden

  • Online inschrijving (zie stap 1)
  • Een geldig ID-bewijs of paspoort
  • Een bankpas waarmee u ter plekken €50,- kunt pinnen voor de eenmalige inschrijvingsvergoeding.

04

Oprichting BV afgerond

Als u bovenstaande stappen succesvol heeft doorlopen dan ontvangt u binnen enkele dagen na de inschrijving uw unieke KvK nummer en BTW nummer van de Kamer van Koophandel.

Meer over ZZP

Relevante pagina’s over ZZP

Stappenplan ZZP’er worden

ZZPer in 5 simpele stappen 1. Kies de juiste rechtsvorm Als u gaat starten als ZZP-er is het belangrijk dat u de juiste rechtsvorm kiest. De term ‘zelfstandige zonder personeel’ is namelijk geen aparte rechtsvorm, maar zegt meer over uw organisatie structuur: u heeft geen compagnon of personeel in dienst. Voor de keuze van uw…

De 5 belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers

Als startend zelfstandig ondernemer (hierna: ZZP-er) bent u zelf verantwoordelijk voor het beperken van risico’s. Het starten als ZZP-er lijkt misschien niet risicovol, maar zelfs als u voor uw werk een afspraak heeft in een koffietentje en u stoot per ongeluk een kop koffie om over iemands laptop, dan bent u hiervoor aansprakelijk. lles verzekeren…

Eenmanszaak starten

Een eenmanszaakWaarom zou u kiezen voor een eenmanszaak? Wilt u een eenmanszaak starten? Hier vind je informatie over het starten van een eenmanszaak. U kiest voor een eenmanszaak om de volgende redenen: Lage opstartkosten (€ 50 inschrijfkosten KvK) Snelle inschrijvingsprocedure Startersaftrek MKB-vrijstelling Kleine-ondernemingsregeling Zelfstandigenaftrek U denkt dat uw bedrijf altijd klein zal blijven ( anders…

Overweeg je toch een BV of VoF?

Zoals je kan lezen op deze site is het niet eenvoudig om een BV of VoF te starten. Gelukkig zijn er partijen die full-service (volledig online) jou kunnen helpen met alle stappen. Eén van onze partners van dit moment: Firm24.com kan al dit werk voor jou uit handen nemen.