Wat is een VOF?
Een vennootschap onder firma (VOF) is een samenwerkingsverband tussen vennoten (individuen). Een VOF kan mondeling (door een mondelinge afspraak) tot stand komen. Het is echter ten zeerste aan te raden duidelijke schriftelijke afspraken te maken met uw medevennoten alvorens u gaat beginnen.
Alle vennoten zijn namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de vorderingen en aansprakelijkheden van de vennootschap en zodoende kan een vennoot, indien er geen duidelijke schriftelijke afspraken zijn gemaakt, een andere vennoot binden zonder diens toestemming.
Hoe start ik een VOF?
U start uw VOF met uw vennoten reeds door een mondelinge overeenkomst. Het is echter ten zeerste aan te raden jullie afspraken met betrekking tot inbreng, eigendom en de winstverdeling vast te leggen op papier.
Hiervoor hebben we onderaan deze pagina een modelovereenkomst gemaakt. Daarnaast zult u zich waarschijnlijk willen inschrijven en wellicht moeten inschrijven in de Kamer van Koophandel.
Zonder inschrijving is het niet mogelijk facturen te versturen met een KvK en BTW nummer of een zakelijke rekening te openen of verzekering af te sluiten.
Kosten opstarten VOF
Het oprichten van een VOF is gratis. De Kamer van Koophandel rekent echter wel een eenmalige inschrijfvergoeding €50,- Daarnaast moet u rekening houden met €12,- voor een officieel uittreksel van de Kamer van Koophandel.
Dit uittreksel heeft u nodig voor o.a. het opnemen van een zakelijke rekening.
VOF en notariskosten
Het is niet wettelijk vereist om voor oprichting van uw VOF langs de notaris te gaan om een oprichtingsakte op te stellen. Zoals reeds eerder gezegd is de oprichting vormvrij.
Het is dus al mogelijk om mondeling een overeenkomst met uw vennoot aan te gaan. Dit is echter niet aan te raden. Het dan voor derden niet duidelijk zijn wat de vennoten onderling hebben afgesproken en dit wordt mogelijk voor de vennoten, voornamelijk in geval van onenigheid, eveneens onduidelijk.
Het is wel mogelijk de schriftelijke overeenkomst vast te leggen bij de notaris. Dit kan verstandig zijn, want dan kan er absoluut geen onduidelijk meer bestaan over de regels die schriftelijk zijn overeengekomen.
De notaris zal als een onafhankelijk derde vastleggen dat op een bepaalde datum en tijd afspraken zijn overeengekomen tussen de vennoten.