Het is belangrijk dat derden weten met welke vennootschap zij zaken doen. Als een der vennoten uittreedt en vervolgens een andere vennoot toetreed, dan mogen schuldeisers ervan uitgaan, mits de ontbinding is gepubliceerd in het handelsregister, dat de vennootschap wordt voorgezet.
Naast voortzettingsbepalingen die betrekking hebben op het continueren van de relatie tussen vennoten, zullen vermogensbedingen gemaakt moeten worden die strekken tot het ter beschikking blijven stellen van bedrijfsgebonden vermogen.
De vennootschap wordt automatisch ontbonden als één van de vennoten wilt uittreden, tenzij..
#1 – Toetreden van een nieuwe vennoot
Over de toetreding van nieuwe vennoten tot een bestaande vennootschap ligt wilsovereenstemming ten grondslag. Als vennoten en de toetredend vennoot het niet eens worden over de voorwaarden, dan zal toetreding niet plaatsvinden.
Vennoten die toetreden tot een vennootschap aanvaarden daarmee de hoofdelijke aansprakelijkheid van eventuele schulden door vóór het toetreden in het vennootschapscontract zijn ontstaan.
#2 – Uittreden van één of meerdere vennoten
Uittreding van een der vennoten kan onder verschillende omstandigheden plaatsvinden. Dit kan op basis van
- Overeengekomen beding in de overeenkomst
- Eenzijdige opzegging
- Rechter (ontbinding wegens gewichtige redenen)
- Objectieve omstandigheden (dood, faillissement of curatele)
- Uitstoting.
Op basis van de wet wordt in alle bovengenoemde gevallen, behoudens optie d, de vennootschap ontbonden. De wet heeft voor de deze gevallen, dat de vennootschap wordt ontbonden, voorzieningsmaatregelen getroffen.
Dit geldt overigens niet als er slechts één vennoot overblijft, deze zal dan vanuit een andere rechtsvorm (eenmanszaak of BV) voortgezet moeten worden.
VOF voortzetten als eenmanszaak
Een verblijfs- en of overnemeningsbeding dient opgenomen te worden in de overeenkomst om een eventuele doorstart als eenmanszaak door een van de vennoten te vereenvoudigen.
Als u dit goed wilt opnemen in de VOF overeenkomst kunt u dit laten doen door specialisten die hier al ervaring mee hebben. Bijvoorbeeld deze partner van ons. Het is natuurlijk ook nog aan te passen (mits beide vennoten akkoord zijn) vlak voordat de VOF omgezet wordt naar een eenmanszaak. Dat is het voordeel van de flexibiliteit van een VOF.
Een algemeen advies als u een conflict over dit soort zaken binnen uw VOF heeft: Laat iemand bemiddelen. Alles is beter dan het belopen van de juridische weg op dit vlak. Als er weinig meer te behalen is, is er ook weinig meer te behalen! Soms is het beter om zoiets gewoonweg af te sluiten.
VOF voortzetten als BV
Het is altijd mogelijk om een VOF om te zetten in een BV. Hiervoor gelden ook die bovenstaande voorwaarden, op dit vlak moeten gewoon twee partijen het eens zijn. Dan is het omzetten naar BV zeer eenvoudig. Hiervoor moet u bij onze partner zijn.
Uitgetreden vennoot
Als een vennoot uitreedt dan is hij uitsluitend aansprakelijk voor de schulden die ontstaan ten tijden van zijn deelgenootschap in de vennootschap. Schulden of verbintenissen die ontstaan nadat hij is uitgetreden, kunnen niet op hem verhaald worden, mits / zolang zijn uittreden is ingeschreven in het handelsregister.
Dit geldt alleen anders voor vaste relaties waarmee de vennootschap zaken doet en erop mochten vertrouwen dat ze van zijn uittreden persoonlijk op de hoogte gesteld zouden worden.
Uitstoting van een Vennoot
De wet biedt geen mogelijkheid om een der vennoten uit te stoten. Er is uitsluitend de mogelijkheid dat een der vennoten zelf opzegt. Dit komt omdat een dergelijke bepaling in strijd is met de ‘gelijkwaardigheid’ van vennoten.
Opzegging lijkt in deze zin teveel op de opslagmogelijkheid wat een hiërarchie tussen vennoten verondersteld.
Het is wel mogelijk een andere vorm van ‘uitstoting’ op te nemen in het vennootschapscontact, namelijk een variant waarin de gezamenlijke vennoten bij meerderheid van stemmen de samenwerking met één van de vennoten kunnen beëindigen, omdat zij niet meer hem diegene wensen samen te werken. Dit dient door de vennoten wel schriftelijk te zijn overeengekomen in de overeenkomst.
Als in de vennootschapsovereenkomst niets is geregeld omtrent de uitstoot van één der vennoten en de daarvoor geldende voorwaarden, dan biedt alleen de tussenkomt van de rechter nog uitkomst om één vennoot uit de vennootschap te zetten. Hiervoor moeten de zittende vennoten gewichtige redenen aandragen en bewijzen.
.