Transportverzekering

/ Zakelijke verzekeringen

Dit is één van de velen voorbeelden van schade waarbij een transportverzekering dekking biedt. In dit artikel kunt u lezen welke verzekeringen er zijn, welke schade zij dekken en waarom het handig is deze verzekering af te sluiten.

“Uw onderneming transporteert goederen van derden. Voor een opdracht moet een chauffeur een vrachtwagen vol melkpakken vervoeren. Nu is de vrachtwagen door een ongeluk omgeslagen op de snelweg en zijn de liters melk verspreid over de A27 met als gevolg letselschade voor de chauffeur en schade aan de vrachtwagen.“

Wie komt in aanmerking voor een transportverzekering?

Alle ondernemingen die zelf goederen of producten vervoeren komen automatisch in aanmerking met transport. Zodra werknemers van de onderneming zich op de weg begeeft kunnen er onverwachte dingen gebeuren waardoor schade veroorzaakt wordt. De schuld hiervan hoeft niet eens altijd bij uw werknemer te liggen. Zodra er ongelukken gebeuren kunnen de financiële gevolgen hoog oplopen aan transportmiddelen en vracht.

Zelfs als u zelf geen spullen vervoert, maar uw onderneming goederen of producten laat vervoeren. Ook dan kan het afsluiten van een transportverzekering interessant zijn. Eventuele schade aan de goederen of producten tijdens vervoer kunnen dan vergoed worden door de verzekeraar. De verzekering is van toepassing vanaf het inladen tot aan het uitladen van goederen. Als er tijdens het inladen een overval/diefstal plaatsvindt of er gebeurd een ongeluk op de weg, dan valt dit vaak ook nog onder de transportverzekering, tenzij er opzet in het spel is. Wanneer de transportverzekering dekking biedt:

  • De Albert Heijn bezorgdienst die een eigen vrachtwagenchauffeur in dienst neemt, deze krijgt een ongeluk en er is materiele schade
  • U heeft een bloemenwinkel die gaat uzelf inkopen en vervoeren naar uw eigen winkel.
  • Footlocker maakt gebruik van bezorgdienst DHL, maar deze krijgt een ongeluk op de snelweg

Wanneer de transportverzekering geen dekking biedt:

  • Een werknemer stapt onder invloed van alcohol achter het stuur van de vrachtwagen en veroorzaakt een ongeluk tijdens diensttijd

Er zijn binnen de transport verschillende soorten verzekeringen. Dit verschilt overigens per verzekeraar, maar de volgende drie zijn in hoofdlijn te onderscheiden:

  • Verzekering voor eigen goederen tijdens het transport wat een derden uitvoert
  • Verzekering voor schade aan goederen die u voor een ander vervoert
  • Verzekering voor goederen die u zelf vervoert

Deze verzekeringen worden vaak afgesloten door transport bedrijven zoals DHL en TNT die producten vervoeren voor derden. Dan is er ook nog de goederentransportverzekering die juist handig is als u uw transport zelf vervoerd of via een eigen vervoerder. Binnen deze verzekeringen zijn er verschillende mogelijkheden, polissen en premievoorwaarden. Let dus goed op wat voor u van toepassing is en vergelijk de verschillende aanbieders.