Een eenmanszaak

Waarom zou u kiezen voor een eenmanszaak?

Wilt u een eenmanszaak starten? Hier vind je informatie over het starten van een eenmanszaak.

U kiest voor een eenmanszaak om de volgende redenen:

  • Lage opstartkosten (€ 50 inschrijfkosten KvK)
  • Snelle inschrijvingsprocedure
  • Startersaftrek
  • MKB-vrijstelling
  • Kleine-ondernemingsregeling
  • Zelfstandigenaftrek
  • U denkt dat uw bedrijf altijd klein zal blijven ( anders kunt u beter direct al voor een BV kiezen )
Fiscaal aantrekkelijk bij lagere winsten
Lage opstart- en administratiekosten
Snel inschrijven en starten

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een registratie van u als ondernemer bij de Kamer van Koophandel, het handelsregister en de belastingdienst. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden hoeft niet perse alleen in uw eenmanszaak te werken, want het is mogelijk om personeel of werknemers in dienst te nemen of tijdelijk personeel in dienst te nemen. U bent wel in privéaansprakelijk voor de schulden of aansprakelijkheden die in uitvoering van de eenmanszaak zijn aangegaan of veroorzaakt. Het is uiteraard mogelijk om voor deze risico’s een verzekering af te sluiten. Dit is zelfs ten zeerste aan te raden.

Wanneer kiest u voor een eenmanszaak?

U kiest voor een eenmanszaak als u wilt starten met ondernemen of als u zelfstandig wilt werken. Denk hierbij aan het starten van een webshop of het starten van uw eigen schildersbedrijf. Tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor dat bijv. zusters of verplegend personeel als zelfstandigen in de zorg werkzaam zijn. In bijna alle gevallen zijn bovenstaande beroepsbeoefenaars als eenmanszaak (in deze hoedanigheid ook wel ZZP-er of freelancer genoemd) ingeschreven bij de KvK.

Recensie Partner

De voordelen van een eenmanszaak

  • U bent de volledige eigenaar van de eenmanszaak.
  • Er is geen startkapitaal vereist
  • Lagere (opstart)kosten dan een BV
  • U kunt in aanmerking komen voor de kleine-ondernemingsregeling, u betaalt dan minder omzetbelasting aan de belastingdienst
  • Onder voorwaarden recht op zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten

De nadelen van een eenmanszaak

  • Hoofdelijk aansprakelijk
  • Als eigenaar bent u volledig aansprakelijk voor schulden van de eenmanszaak. Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is uw partner ook aansprakelijk.

Relevant:

Meer informatie over de Eenmanszaak

Verzekering

Denk na over zekerheid

U moet zich aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Omdat u als zelfstandige geen pensioen opbouwt, moet u hiernaast ook een pensioenvoorziening opbouwen. Het is uw eigen keuze om hiervoor te kiezen, maar het afsluiten van een verzekering is wel aan te raden. Bekijk hier een overzicht van verzekeringen die kunt afsluiten.

Eenmanszaak en personeel

Personeel aannemen kan gewoon in een eenmanszaak

Het is mogelijk om (tijdelijk) personeel in dienst aan te nemen. De term eenmanszaak heeft niks te maken met het feit dat u geen personeel kunt aannemen. U moet er wel rekening mee houden dat wanneer u personeel aanneemt u loonbelasting u moet gaan betalen. Toch raden wij een BV aan als u veel met personeel wilt doen.

Belasting

Inkomstenbelasting en omzetbelasting

Als u bent erkend als ondernemer door de belastingdienst heeft u niet alleen recht op fiscale voordelen, maar moet u ook inkomstenbelasting en omzetbelasting betalen. Inkomstenbelasting betaalt u over de winst die u maakt, bij de omzetbelasting betaalt u belasting over uw omzet. U kunt hier meer over lezen in ons artikel over inkomstenbelasting en aangiften.

Aftrekposten

Minder belasting betalen!

U kunt in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten, waarmee u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. U kunt in aanmerking komen voor de volgende aftrekposten: startersaftrek, zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling en andere aftrekposten. U kunt hier uitgebreid over lezen in ons artikel over de aftrekposten voor een eenmanszaak.

Oprichting

Erkenning van de belastingdient

Wanneer u een eenmanszaak gaat oprichten is het van belang dat u wordt erkend door de belastingdienst als ondernemer. Dit gebeurt nadat u zich heeft ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dit wordt dan automatisch doorgegeven aan de belastingdienst. Wanneer u dan als ondernemer wordt erkend, heeft u ook recht op bepaalde belastingvoordelen zoals de startersaftrek.

Belastingdruk

Lage winsten bieden voordelen

Wanneer u een lage winst heeft is het voordeliger om een eenmanszaak te hebben vanwege bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Een eenmanszaak is tot rond de € 150.000 winst het voordeligst. Wanneer de omzet hoger wordt, kunt u beter kiezen voor een BV. Dit is omdat een BV een lager belasting tarief heeft (de vennootschapsbelasting). Bekijk hier de belastingdruk voor eenmanszaken.

FAQ

Veel gestelde vragen

Moet ik voor een eenmanszaak langs de notaris?

Als u een eenmanszaak gaat starten dan hoeft u daarvoor niet langs de notaris, zoals bij een B.V. Voor het starten van een eenmanszaak moet u echter wel langs de Kamer van Koophandel. Dit gaat volgens een afspraak die via internet ingepland kan worden. Een medewerker van de KvK controleert altijd uw identiteit.

Ben ik persoonlijk aansprakelijk?

Als u start vanuit een eenmanszaak dan kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de onderneming. Het is daarom belangrijk dat u de juiste voorzorgsmaatregelen treft om deze aansprakelijkheid te beperken.

Op welke manier bescherm ik mijn privé vermogen?

Bescherming van uw privé vermogen start bij het beschermen van het vermogen van de onderneming. De onderneming moet algemene voorwaarden hanteren waarin de specifieke risico’s van de onderneming worden beperkt en deze van toepassing verklaren in een opdrachtovereenkomst. Daarnaast dient een zakelijke verzekering afgesloten te worden. Bent u gehuwd? Dan is het misschien verstandig uw huwelijkse voorwaarden te raadplegen om te zien of de bezittingen van uw echtgenoot niet uitgewonnen kunnen worden zodra er sprake is van privé aansprakelijkheid.

Hoe lang duurt de oprichting van een eenmanszaak?

Vanaf het moment u online een afspraak heeft gemaakt met de KvK tot inschrijving duurt gemiddeld 5 werkdagen. Dat is relatief snel. U dient echter nog wel rekening te houden met de termijn waarop de noodzakelijke juridische documenten opgesteld moeten worden. Dit duurt gemiddeld 10 werkdagen.

Hoe werkt het met administratie?

Als u uw onderneming gaat drijven vanuit een eenmanszaak dan zult u ook een administratie moeten bijhouden. Vanuit deze administratie kunt u straks de kwartaalaangiften van de BTW doen en de aangiften inkomstenbelasting. Volgens de wet dient u daarnaast een deugdelijke boekhouding bij te houden. U kunt uw administratie uitbesteden, deels uitbesteden of geheel zelf doen.

Het zelf doen van uw boekhouding via zogenaamde online boekhoudsoftware, wordt steeds vaker gedaan.

Meer over de eenmanszaak

Relevante pagina’s over de eenmanszaak

Beperk uw privé aansprakelijkheid

Uw privé vermogen wordt alleen door het vermogen van de eenmanszaak beschermd tegen schuldeisers, aansprakelijkheden en de belastingdienst. Als deze zijn uitgewonnen zullen uw persoonlijke bezittingen worden gebruikt. Er zijn wel mogelijkheden om uw privé aansprakelijkheden te beperken: De volgende drie maatregelen kunt u treffen om uw privé vermogen te beschermen Algemene voorwaarden Als u…

Eenmanszaak naar BV

De volgende informatie over het overzetten van een eenmanszaak naar een BV is interessant voor u als u momenteel een eenmanszaak heeft en de onderneming op termijn wilt voortzetten in een BV. Wilt u echter direct door maar 5 vragen te beantwoorden antwoord op de vroeg of het het verstandig is om jouw eenmanszaak over…