Eenmanszaak starten

Wilt u een eenmanszaak starten? Hier vind je informatie over het starten van een eenmanszaak en onafhankelijke professionals die jou kunnen helpen met het opstellen van de noodzakelijke juridische documenten.

Waarom kiezen voor een eenmanszaak?


1
Fiscaal aantrekkelijk bij lagere winsten
2
Lage opstart- en administratiekosten
3
Snel inschrijven en starten
Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een registratie van u als ondernemer bij de Kamer van Koophandel, het handelsregister en de belastingdienst. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden hoeft niet perse alleen in uw eenmanszaak te werken, want het is mogelijk om personeel of werknemers in dienst te nemen of tijdelijk personeel in dienst te nemen.U bent wel in privéaansprakelijk voor de schulden of aansprakelijkhedendie in uitvoering van de eenmanszaak zijn aangegaan of veroorzaakt. Hetis uiteraard mogelijk om voor deze risico’s een verzekering af te sluiten. Dit is zelfs ten zeerste aan te raden.

Wanneer kiest u voor een eenmanszaak?

U kiest voor een eenmanszaak als u wilt starten met ondernemen of alsu zelfstandig wilt werken. Denk hierbij aan het starten van een webshopof het starten van uw eigen schildersbedrijf. Tegenwoordig komt het ooksteeds vaker voor dat bijv. zusters of verplegend personeel als zelfstandigen in de zorg werkzaam zijn. In bijna alle gevallen zijn bovenstaande beroepsbeoefenaars als eenmanszaak (in deze hoedanigheid ook wel ZZP-er of freelancer genoemd) ingeschreven bij de KvK.

Waarom kiest u voor een eenmanszaak?

U kiest voor een eenmanszaak om de volgende redenen:

 • Lage opstartkosten (€ 50 inschrijfkosten KvK)
 • Snelle inschrijvingsprocedure
 • Startersaftrek
 • MKB-vrijstelling
 • Kleine-ondernemingsregeling
 • Zelfstandigenaftrek

De voordelen van een eenmanszaak

 • U bent de volledige eigenaar van de eenmanszaak.
 • Er is geen startkapitaal vereist.
 • Lagere (opstart)kosten dan een BV.
 • U kunt in aanmerking komen voor de kleine-ondernemingsregeling, u betaalt dan minder omzetbelasting aan de belastingdienst.
 • Onder voorwaarden recht op zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten.

De nadelen van een eenmanszaak

 • Hoofdelijk aansprakelijk
 • Als eigenaar bent u volledig aansprakelijk voor schulden van de eenmanszaak. Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is uw partner ook aansprakelijk.

Verzekering

U moet zich aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Omdat u als zelfstandige geen pensioen opbouwt, moet u hiernaast ook een pensioenvoorziening opbouwen. Het is uw eigen keuze om hiervoor te kiezen, maar het afsluiten van een verzekering is wel aan te raden. Bekijk hier een overzicht van verzekeringen die kunt afsluiten.

Belastingdruk

Wanneer u een lage winst heeft is het voordeliger om een eenmanszaak te hebben vanwege bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Een eenmanszaak is tot rond de € 150.000 winst het voordeligst. Wanneer de omzet hoger wordt, kunt u beter kiezen voor een BV. Dit is omdat een BV een lager belasting tarief heeft (de vennootschapsbelasting). Bekijk hier de belastingdruk voor eenmanszaken.

Belasting

Als u bent erkend als ondernemer door de belastingdienst heeft u niet alleen recht op fiscale voordelen, maar moet u ook inkomstenbelasting enomzetbelasting betalen. Inkomstenbelasting betaald u over de winst die umaakt, bij de omzetbelasting betaald u belasting over uw omzet. U kunt hier meer over lezen in ons artikel over inkomstenbelasting en aangiften.

Aftrekposten

U kunt in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten, waarmee u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. U kunt in aanmerking komen voor de volgende aftrekposten: startersaftrek, zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling en andere aftrekposten. U kunt hier uitgebreid over lezen in ons artikel over de aftrekposten voor een eenmanszaak.

Oprichting

Wanneer u een eenmanszaak gaat oprichten is het van belang dat u wordt erkend door de belastingdienst als ondernemer. Dit gebeurt nadat u zich heeft ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dit wordt dan automatisch doorgegeven aan de belastingdienst. Wanneer u dan als ondernemer wordt erkend, heeft u ook recht op bepaalde belastingvoordelen zoals de startersaftrek.

Eenmanszaak en personeel:

Het is mogelijk om (tijdelijk) personeel in dienst aan te nemen. De term eenmanszaak heeft niks te maken met het feit dat u geen personeel kunt aannemen. U moet er wel rekening mee houden dat wanneer u personeel aanneemt u loonbelasting u moet gaan betalen.

Eenmanszaak starten? Start de rechtsvormkeuze test om te kijken welke rechtsvorm het beste bij u past!

FAQ

Als u een eenmanszaak gaat starten dan hoeft u daarvoor niet langs de notaris, zoals bij een B.V. Voor het starten van een eenmanszaak moet u echter wel langs de Kamer van Koophandel. Dit gaat volgens een afspraak die via internet ingepland kan worden. Een medewerker van de KvK controleert altijd uw identiteit.
Als u start vanuit een eenmanszaak dan kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de onderneming. Het is daarom belangrijk dat u de juiste voorzorgsmaatregelen treft om deze aansprakelijkheid te beperken.
Bescherming van uw privé vermogen start bij het beschermen van het vermogen van de onderneming. De onderneming moet algemene voorwaarden hanteren waarin de specifieke risico's van de onderneming worden beperkt en deze van toepassing verklaren in een opdrachtovereenkomst. Daarnaast dient een zakelijke verzekering afgesloten te worden. Bent u gehuwd? Dan is het misschien verstandig uw huwelijkse voorwaarden te raadplegen om te zien of de bezittingen van uw echtgenoot niet uitgewonnen kunnen worden zodra er sprake is van privé aansprakelijkheid. De zojuist genoemde diensten worden aangeboden door StartFlex.
Vanaf het moment u online een afspraak heeft gemaakt met de KvK tot inschrijving duurt gemiddeld 5 werkdagen. Dat is relatief snel. U dient echter nog wel rekening te houden met de termijn waarop de noodzakelijke juridische documenten opgesteld moeten worden. Dit duurt gemiddeld 10 werkdagen.
Als u uw onderneming gaat drijven vanuit een eenmanszaak dan zult u ook een administratie moeten bijhouden. Vanuit deze administratie kunt u straks de kwartaalaangiften van de BTW doen en de aangiften inkomstenbelasting. Volgens de wet dient u daarnaast een deugdelijke boekhouding bij te houden. U kunt uw administratie uitbesteden, deels uitbesteden of geheel zelf doen. Wilt u meer informatie over wat beter bij u past? Neem dan contact op met een van de StartFlex adviseurs.