Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

/ Zakelijke verzekeringen

Dit is één van vele (kleine) ongevallen die kunnen gebeuren op de werkvloer. U kunt hier weinig aandoen, uw medewerker kan hier weinig aandoen, maar de onderneming zal wel voor de kosten moeten opdraaien. Een goede oplossing is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In dit artikel wordt voor u duidelijk gemaakt waarom het handig is deze verkering af te sluiten.

“Een van uw medewerkers loopt met een zware doos iets te dicht langs een vaas die daarom over een gloednieuwe laptop valt. De laptop kan daardoor niet meer gebruikt worden.“

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Binnen uw onderneming gebeuren altijd wel (kleine) ongevallen waar schade uit kan voortvloeien. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan al grote financiële schadeposten teweeg brengen. De onderneming zal hiervoor moeten opdraaien en dat is natuurlijk zonde. Om ervoor te zorgen dat kosten van deze schade zoveel mogelijk beperkt blijft kunt u een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de schade van ongevallen binnen uw bedrijf. Enkele voorbeelden wat onder deze verzekering valt is:

  • Een medewerker die zijn hand breekt door werkgerelateerde werkzaamheden en daardoor ziekenhuiskosten heeft;
  • Wanneer u of een medewerker schade aanricht bij een klant
  • Wanneer u een product levert bij een klant wat niet in orde blijkt te zijn

Hieronder enkele voorbeelden waarvoor u niet verzekerd bent:

  • Als er schade is gekomen door een aanrijding met een vaartuig
  • Als de schade express is aangericht
  • Als er schade is aan diensten die u geleverd heeft(bijvoorbeeld een verkeerd advies geven)

Er zijn natuurlijk verschillende soorten verzekeringen. Wilt u deze laatstgenoemde situaties wel verzekeren, kijk hiervoor goed naar het totale aanbod.

Ongevallen die door deze verzekering worden gedekt zullen niet wekelijks voorkomen, echter raden wij allen ondernemers aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. De kosten van de schade kunnen namelijk snel oplopen. Het vergoeden van een nieuwe laptop is in het geval van waterschade nog wel te overzien, echter kunnen ziekenhuiskosten het faillissement van de onderneming teweeg brengen. De basis premie die u betaalt weegt dan niet meer op tegen de eventuele nadelige gevolgen van een faillissement. Daarnaast geeft het u als ondernemer een prettig en verzeker gevoel dat een verzekeraar achter u staat om deze schade te vergoeden.

Kort samengevat: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die voort kan vloeien uit het uitoefenen van uw bedrijf. Hieronder valt voornamelijk materiele schade, zoals bij het omstoten van een vaas over iemand laptop. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die kan voortvloeien uit beroepswerkzaamheden (bijvoorbeeld een advocaat of adviseur). Dat laatste valt onder een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.