Als u start met ondernemen zult u waarschijnlijk alleen denken aan het verdienen van geld, en die drijfveer is natuurlijk logisch, want u wilt heeft geld nodig om te overleven. Maar hoe verdient u geld al u straks langer ziek bent of arbeidsongeschikt raakt? Moet u wel of niet een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

arbeidsongeschikt wanneer wel of niet afsluiten

Wel of niet verzekeren?

In tegenstelling tot mensen die een arbeidsovereenkomst hebben gesloten bij hun werkgever, hebben ondernemers geen recht op een uitkering of doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid. Veel ondernemers zijn zich hier niet van bewust, maar dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor uw privé situatie.

De meeste ondernemers denken “dat zal mij niet gebeuren” of “ik ben nooit ziek”, maar helaas blijkt in de praktijk dat de ondernemers meer stress te verduren krijgen en meer werken dan een gemiddelde werknemers in loondienst waardoor de kans op ziektes toeneemt. Daarnaast zit een ongelukje meestal in een klein hoekje en kan niemand voorspellen of het nodig is om zich vooraf voor ziekte-scenario’s in te dekken.

De financiële gevolgen bij langdurige ziekte zijn voor de gemiddelde ondernemer niet te overzien, omdat er geen nieuwe inkomsten gegenereerd kunnen worden en de privé lasten blijven voortbestaan. Dit zou het einde van de onderneming kunnen betekenen.

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Wanneer een werknemer als arbeidsongeschikt wordt aangemerkt hangt af van de voorwaarden van de verzekeraar. Het is een periode waarna u niet langer voor de onderneming werkzaam kunt zijn en de verzekeraar uw arbeidsbeloning uitkeert zodat u uw thuissituatie op orde kunt houden terwijl u hersteld van uw aandoening. De onderneming kan dan iemand anders aanstellen om uw werkzaamheden te vervangen, zodat uw bedrijf geen onnodige schade oploopt of failliet gaat.

Soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Er zijn veel verschillende soorten AOV-verzekeringen. Het is verstandig om niet alleen naar de maandelijkse premie te kijken, maar ook naar de dekking en de hoogte van uitkering op het moment u arbeidsongeschikt wordt.

Er zijn twee verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen:

  • Passende arbeid: bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan kan de verzekeraar u verplichten om een vervangende functie buiten uw eigen onderneming te accepteren. Dit werk past dan beter bij uw fysieke of geestelijke gezondheid. De premie van deze verzekering is lager dan bij een beroepsongeschiktheidsverzekering.
  • Beroepsongeschiktheid: bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt en kunt u uw huidige beroep niet meer uitoefenen? Dan hoeft u geen andere passende arbeid te accepteren en de verzekering zal u uitkeren.

Hoe hoog is de premie voor een AOV

De hoogte van de premie is sterk afhankelijk van uw beroepsuitoefening, hoogte van de uitkering, leeftijd en type verzekering. Het beste is om een onafhankelijk advies aan te vragen zodat u inzicht krijgt in de hoogte van de premie én de voorwaarden.

Meer over verzekeren

De 5 belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers

Als startend zelfstandig ondernemer (hierna: ZZP-er) bent u zelf verantwoordelijk voor het beperken van risico’s. Het starten als ZZP-er lijkt misschien niet risicovol, maar zelfs als u voor uw werk een afspraak heeft in een koffietentje en u stoot per ongeluk een kop koffie om over iemands laptop, dan bent u hiervoor aansprakelijk. lles verzekeren…

Verschillen tussen een beroeps- en bedrijfsverzekering

Vergeleken met andere nationaliteiten zijn Nederlanders erg goed verzekerd. De Nederlandse ondernemers scoren daarentegen veel lager wanneer het op zakelijke verzekeringen aankomt. Dit is niet geheel onbegrijpelijk: door de vele soorten verzekeringen en de vele aanbieders hiervan ziet u waarschijnlijk ook door de bomen het bos niet meer. Desondanks kunnen de juiste verzekeringen ontzettend belangrijk…

Inventaris en voorraadverzekering

“U heeft een schoenenwinkel en daarin heeft u een kelder die u gebruikt als voorraadkamer. Tijdens een flinke onweersbui loopt door de slechte waterafvoer uw kelder helemaal vol. Alle schoenen die in de kelder zijn opgeslagen zijn waardeloos geworden.” Dit is een van de velen situaties die kunnen gebeuren met uw voorraad en inventaris. Uw…

Beroepsaansprakelijkheid verzekeren

“U bent een fiscalist en geeft een onderneming advies over de bedrijfsstructuur. Dit advies pakt onbedoeld verkeerd uit en kost de onderneming ontzettend veel geld.” Dit is één van vele voorbeelden die u kunt overkomen als u een beroepsbeoefenaar bent met een specialisatie. Deze verzekering dekt alleen de vermogensschade die voortvloeit uit een verkeer advies,…

Rechtsvorm Keuzetest

Weet u nog niet goed welke rechtsvorm geschikt is? Wij hebben een rechtsvormkeuze test ontwikkeld die u een flinke zet in de juiste richting kan geven. Op basis van een aantal vragen kunnen we een advies uitbrengen over welke bedrijfsvorm het beste bij u past: Eenmanszaak, VoF of BV.