Bedrijf starten

Zelf uw bedrijf starten in 5 eenvoudige stappen?

Als u een bedrijf wilt starten dan zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Het is allemaal niet zo lastig als het lijkt! Als u gewoon de stappen volgt dan zult u zien dat u zelf waarschijnlijk meer beren op de weg ziet dan er daadwerkelijk zijn.

1. Rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf

De eerste en belangrijkste stap in he starten van een bedrijf is de keuze van de rechtsvorm. U kunt kiezen uit de onderstaande drie rechtsvormen. Klik om direct uw rechtsvorm te kiezen:

 • Eenmanszaak
 • Vennootschap onder firma
 • Besloten vennootschap

 • Weet u niet welke rechtsvorm het beste bij u past? Vul dan onze rechtsvormkeuze test in. Een adviseur zoekt het dan gratis voor u uit. Wilt u alleen meer over het onderwerp lezen? Klik dan hier.

  Even sparren met een jurist over uw rechtsvormkeuze? Bel ons: 020-26 118 46.

  2.Bedrijfsnaam kiezen

  Bij de inschrijving moet u een bedrijfsnaam kiezen. Hieraan zijn enkele regels verbonden, zo mag de bedrijfsnaam niet reeds door een ander bedrijf staan ingeschreven. Wilt u uw merknaam beschermen? Dan kan dat door naast de deponering bij de KvK uw bedrijfsnaam te registeren als merknaam in de Benelux of Europa bij het BOIP.

  De statutaire naam van een B.V. kan alleen door de notaris gewijzigd worden. Dit geldt niet voor een eenmanszaak of V.O.F.

  3. Gebruik waterdichte contracten

  Zodra u begint met ondernemen zult u in onderhandeling treden met andere (rechts)personen. Bij enkele overeenkomst is het belangrijk dat de voorwaarden zijn vastgelegd. Wanneer wordt de product of dienst geleverd? Wat zijn de garanties? Wat gebeurt er als partijen ontevreden zijn over het resultaat? Als u met één partij onderhandeld dan kunt u dit nog schriftelijk overeenkomen, maar dit gebeurt helaas in de praktijk nog te weinig. Laat staan als er meerdere overeenkomsten per maand gesloten worden (web)winkel, timmerman, advocaat of architect. Het is in deze gevallen belangrijk dat u dekkende algemene voorwaarden heeft en deze van toepassing verklaart op de overeenkomst.

  4. Verzeker uw bedrijfsvermogen

  Bij het kiezen van de juiste rechtsvorm komt dit waarschijnlijk al aan bod: uw bedrijfs- en privé aansprakelijkheid. Er zijn twee soorten aansprakelijkheden te onderscheiden: bedrijfsaansprakelijkheid en uw privé aansprakelijkheid. Het is verstandig om een bedrijfsverzekering af te sluiten waardoor de negatieve financiële gevolgen van bedrijfsactiviteiten worden gedempt. Als uw bedrijfsvermogen goed beschermd is dan is de kans klein dat u privé vermogen gevaar loopt, echter blijft de mogelijkheid aanwezig. Zorg er daarom dat u uw privé vermogen goed beschermd.

  5. Bedrijfsadministratie

  "Een goed begin is het halve werk." Er bestaan veel onduidelijkheden over administratie, maar dit spreekwoord is zeker van toepassing. Wij raden iedere ondernemer aan bij de start van hun bedrijf bezig te zijn met administratie. Wat betekent het precies? Wat moet ik doen om mijn administratie bij te houden? Als u bij de start van uw onderneming geen antwoord kunt geven op deze vragen, dan zult u waarschijnlijk bij het eerste kwartaal tegen een hoop problemen aanlopen. Het enige wat u dan kunt doen is met terugwerkende kracht de boel proberen te herstellen, maar dan onder tijdsdruk. Zorg daarom dat u inzicht krijgt in uw administratie en aangifte.


  Overige informatie


  Bedrijf starten en inschrijven Kamer van koophandel

  Eenmanszaak en V.O.F.

  Start u een eenmanszaak of V.O.F. dan moet u zelf zorg dragen voor de inschrijving in het Kamer van Koophandel. Dit behelst echter niet veel. U moet de onderneming aanmelden bij de website van de Kamer van Koophandel. In enkele vragen wordt achterhaald wat de activiteiten van het bedrijf worden, waar het bedrijf gevestigd zal zijn en wie namens het bedrijf zullen handelen. De ondernemers zullen zich nog in persoon bij de Kamer van Koophandel moeten melden voor de legitimatie. Hiervoor wordt een persoonlijke afspraak gepland ter kantoren van de Kamer van Koophandel.

  BV

  Richt u een BV op voor uw bedrijf? Maakt u zich dan geen zorgen over de inschrijving van uw bedrijf bij de Kamer van Koophandel. De inschrijving wordt namelijk door de notaris gedaan. De kosten die gemoeid gaan met de inschrijving zijn echter wel voor rekening van de onderneming.

  Uw eerste klanten

  Als u een product verkoopt of bemiddeld in diensten dan is het belangrijk dat mensen dit willen afnemen. Het is fijn dat de eerste klanten niet te lang op zich laten wachten. Er zijn tegenwoordig veel manier waarop u klanten kunt werven? Lees hier over de mogelijkheden klanten te werven.

  Personeel in uw bedrijf

  Als u gaat groeien dan kan het zijn dat u handen tekort komt. Het is mogelijk personeel in te huren. Waar voor personeel kunt u inhuren? Wat zijn de eventuele verplichtingen? Lees hier welke personeel het beste past bij uw onderneming.