Rechtsbijstandverzekering

/ Zakelijke verzekeringen

Waarom een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Als u handelt met meerdere partijen dan is de kans groter dat uit een van deze onderhandelingen aansprakelijkheid voortvloeit. Dit hoeft niet te komen door een probleem wat door uw onderneming is veroorzaakt. Het kan ook gebeuren als een klant niet wil betalen. De kosten die gemoeid gaan met het vorderen van uw facturen kunnen spoedig oplopen. Het is daarom wijs een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten zodat de kosten worden beperkt als een dergelijk conflict zich voordoet.

“U sluit een opdrachtovereenkomst met een klant. Gedurende de uitvoering ontstaat er onduidelijkheid over de afgesproken werkzaamheden. Er ontstaat een juridisch geschil en de wederpartij neemt een jurist in de hand van zijn verzekeraar. U zult gedwongen worden schriftelijk verweer te voeren en wilt hiervoor een advocaat in de hand nemen, hiervoor betaalt u het toptarief.”

Hieronder enkele voorbeelden van wat er in de rechtsbijstandverzekering kan worden opgenomen:

  • Vorderingen en incasso zaken
  • Het voeren van verweer door een jurist/advocaat

Er zijn natuurlijk per ondernemingen verschillende soorten conflicten en niet alles wordt gedekt in een basis pakket. Hieronder enkele voorbeelden die meestal niet in een basis verzekering wordt opgenomen:

  • Als er een conflict is tussen (ex)- vennootschappen
  • Uitstel van betalingen en / of faillissement
  • Conflicten over subsidies en belastingen
“Een klant wil niet betalen. U zult hen in gebreke willen stellen en een vordering instellen.”

Degelijke conflicten als in het voorbeelden komen regelmatig voor in het bedrijfsleven. U kunt meegetrokken worden in een juridische procedures zonder dat u dat wilt. De kosten die hiermee gemoeid zijn kunnen niet altijd verhaald worden op de wederpartij. Om de kosten van deze conflicten te beperken is er voor de ondernemer een rechtsbijstand verzekering die u helpt met de juridische stappen.

Als u overweegt een rechtsbijstand verzekering af te sluiten, win dan vooraf advies in bij een adviseur om te bepalen wat voor uw onderneming de beste polis is.