Omzetten naar BV

Wilt u een eenmanszaak of VOF omzetten naar een BV? Hier vind je alle informatie over de procedure, wijze van inbreng en te nemen stappen.

Waarom omzetten naar BV?


1
Beperking aansprakelijkheid
2
Minder belasting bij hoge winsten
3
Investeerders laten deelnemen

Waarom omzetten naar BV?

Een eenmanszaak is een registratie van u als ondernemer bij de Kamer van Koophandel, het handelsregister en de belastingdienst. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden hoeft niet perse alleen in uw eenmanszaak te werken, want het is mogelijk om personeel of werknemers in dienst te nemen of tijdelijk personeel in dienst te nemen. U bent wel in privéaansprakelijk voor de schulden of aansprakelijkheden die in uitvoering van de eenmanszaak zijn aangegaan of veroorzaakt. Het is uiteraard mogelijk om voor deze risico’s een verzekering af te sluiten. Dit is zelfs ten zeerste aan te raden.

Wat gebeurt er als je omzet naar BV?

Als u uw eenmanszaak wilt omzetten naar een BV, dan brengt u feitelijk uw onderneming in door middel van een akte van inbreng. De beschrijving van de akte van inbreng wordt opgesteld door uw eigen of een van onze fiscalisten. Uw eenmanszaak wordt dus niet gestaakt, maar leeft voort in de rechtspersoon (BV). Hierdoor kunnen contracten, merknamen, bedrijfseigendommen en andere activa meegenomen worden in uw BV.

Wat zijn de voordelen van het omzetten naar BV?

De meeste ondernemers kiezen voor het omzetten van hun onderneming naar een BV om hun privé aansprakelijkheid uit te sluiten. Daarnaast melden veel groeiende ondernemers zich bij StartFlex omdat het fiscaal gezien interessanter is om te ondernemen vanuit een BV en het eenvoudiger maakt om kapitaal te kunnen werven. In bijna alle gevallen is er sprake van een samenloop van de volgende redenen: fiscaal, juridisch, imago, aansprakelijkheid en overdraagbaarheid.

Waarom moet een fiscalist begeleiden bij het omzetten naar BV?

Wilt u een eenmanszaak of VOF omzetten naar een BV? Laat u hier dan fiscaal over adviseren! Als uw onderneming niet ingebracht hoeft te worden, dan zullen onze onafhankelijke fiscalisten u hierover vrijblijvend adviseren. In de meeste gevallen dient dit echter wel te geschieden, hierdoor voorkomt u een hoge na-heffingsaanslag en boete van de inspecteur.

Hoe werkt de fiscale begeleiding?

Onze onafhankelijke fiscalisten inventariseren op welke wijze uw onderneming ingebracht moet worden en adviseren over de juiste structuur. Zodra de intentieverklaring is opgesteld en verstuurd zal de fiscalist uw verzoek tot omzetting motiveren. Bij verweer van de belastingdienst treedt onze fiscalist voor u op. Daarnaast controleert hij uw concept-akten op fiscaliteit en stelt de inbrengbeschrijving van de akte van inbreng op.

Omzetten naar één BV of meerdere BV's (holdingstructuur)?

Als u uw onderneming wilt omzetten in een BV dan kunt u uw onderneming herstructuren. Wilt u ondernemen vanuit één BV of holdingstructuur? Als u uw eenmanszaak wilt omzetten naar één BV, dan kiest u voor bovenstaand all-in pakket incl. akte van inbreng, oprichting van uw BV en fiscale advisering, begeleiding en contact met de belastingdienst. Als u wilt omzetten naar een holdingstructuur, dan zal de onderneming moeten doorzakken vanuit de holding BV. Ook hiervoor kan StartFlex u van dienst zijn.

Wijze van inbreng

Omzetten naar BV? Start de rechtsvormkeuze test om te kijken welke rechtsvorm het beste bij u past!

Wilt u uw eenmanszaak omzetten naar BV? Vraag eerst een adviesgesprek aan bij onderstaande fiscalisten.

Alle vestigingen bekijken