Wanneer ga je op zoek naar een boekhouder/fiscalist?
Voor het oprichten van een flex bv heb je een ondernemingsplan nodig. In dit plan staat uitvoerig beschreven welke activiteit zal worden uitgeoefend door de flex bv en hoe dit zal verwezenlijkt worden. Bovenop het ondernemingsplan heb je waarschijnlijk ook zelf al de berekeningen gemaakt naar de haalbaarheid van je project. Het is aangeraden om een uitgebreid financieel plan op te stellen waarin alle inkomsten en uitgaven van de op te richten vennootschap beschreven staan. Omdat de meeste startende ondernemers te weinig achtergrondkennis hebben in verband met de fiscale verplichtingen van een bedrijf is het aan te raden om je financieel plan te laten controleren door de fiscalist. Hij kan de nodige correcties doorvoeren en tips geven zodat het financieel plan zoveel mogelijk de realiteit weerspiegelt. Voor het oprichten van een flex bv ga je dus best op zoek naar een fiscalist.
Je kan kiezen uit een boekhoudkantoor of een individuele boekhouder. De voordelen van een boekhoudkantoor is dat er altijd iemand ter beschikking is en dat indien de persoon die je dossier beheert ziek valt, er snel iemand anders kan overnemen. De voordelen van een individuele boekhouder is dat er vaak een beter persoonlijk contact is en een beter voeling van de boekhouder met het bedrijf. Je kan de boekhouder zo kiezen dat hij gespecialiseerd is in het soort flex bv dat jij wil oprichten. Omdat de fiscale wetgeving bij verschillende sectoren vaak erg divers is. Neem bijvoorbeeld de reissector tegenover de landbouwindustrie.
Wat is de taak van de boekhouder na de oprichting van de flex bv
Na de oprichting van de flex bv, is de taak van de boekhouder om je bij te staan met raad in verband met alle boekhoudkundige verplichtingen en fiscale wetgeving. Elk kwartaal wordt er een BTW aangifte opgemaakt door de fiscalist. Het is noodzakelijk dat op dat moment alles bankuittreksels en bijhorende facturen of bewijzen van uitgaven beschikbaar zijn. Wanneer het boekhoudkundig jaar voorbij is, is het tijd om de jaarrekening op te stellen. Hier wordt de balans opgesteld met de passiva en de actieve op het moment van de afsluiting van het boekjaar. Vervolgens wordt de resultatenrekening. Deze beschrijft welke omzet en winsten werden gegenereerd door de flex bv. De bestemming van deze winsten worden verdeeld in de aandeelhoudersvergadering. Daar kan gekozen worden om de winsten te herinvesteren of uit te keren in de vorm van een dividend.
Meer informatie over het onderwerp: “BV oprichten“?