Is het verstandig om een BV op te richten zonder kapitaal?
Het is wettelijk gezien mogelijk om een BV op te richten zonder kapitaal, maar niet in alle gevallen is het verstandig om dit te doen.
Wanneer niet? Als u de BV opricht met een minimum aan kapitaal en vervolgens bezwarende contracten sluit ten lasten van de BV waarvan u op voorhand had kunnen weten / had moeten weten dat de BV deze contracten niet na kon komen. U heeft op dit moment alle schijn tegen dat u de schuldeisers bewust heeft gedupeerd. Het geplaatste kapitaal wordt daarnaast opgenomen in de statuten van de BV. Sommige partijen waarmee u handelt zullen misschien de ‘kredietwaardigheid’ van de BV willen controleren. Als zij de statuten raadplegen kunnen zij zien dat u de BV heeft opgericht met een minimum aan gestort kapitaal. Dit kan handelsrelatie misschien niet tot stand doen komen.
Wanneer wel? Vooropgesteld dient te worden dat het wettelijk is toegestaan om een BV op te richten als voldaan is aan de minimum kapitaaleis (1 eurocent). U bent dus alleen in ‘overtreding’ zodra u van de regeling misbruik gaat maken en derden dupeert. Als bovengenoemde aspecten dus niet van toepassing zijn dan gaan er geen alarmbellen af. Het is echter wel verstandig om bij oprichting direct meerdere aandelen uit te geven, omdat de BV anders bij een eventuele aandelenoverdracht in de toekomst alsnog aandelen moet uitgeven. Hiervoor zult u dan weer langs de notaris moeten.
De keuze voor bijv. 120 aandelen van € 1,- is dan snel gemaakt, want waarom zou u dan kiezen voor louter 1 cent?
Lees hier meer over aandelen inleg in uw BV.