Besloten vennootschap

Wat is het verschil tussen de flex-BV, besloten vennootschap, BV, BVBA of B.V.?

De bewoording

Zit er een verschil tussen de verschillen schrijfwijzen van een besloten vennootschap (BV) zoals in de titel is geciteerd? Het antwoord daarop is simpel: Nee, met alle bovenstaande manieren van schrijven wordt exact hetzelfde bedoeld. Het gaat allen om een Nederlandse besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

Wat is een BV?

Een besloten vennootschap is een separate juridische entiteit en kan zelfstandig rechten en plichten aangaan. De entiteit wordt ook zelf verantwoordelijk en aansprakelijk gehouden voor nakoming van deze rechten en plichten.

Ondernemer en de BV

De ondernemer is als directeur eigenlijk in dienst bij zijn BV. Hij heeft een functie/baan. Daarnaast is de ondernemer vaak tevens groot-aandeelhouder (DGA: directeur-grootaandeelhouder). Dit betekent dat hij (groot) eigenaar is van het aantal uitgegeven aandelen van de BV.

Aandeelhouder en bestuurder

Het eigendom en het bestuur van de BV is gescheiden. De aandeelhouders benoemen het bestuur en hebben dus indirect de “feitelijke macht” in de vennootschap. De dagelijkse leiding van de vennootschap is echter wel in de handen van de bestuurders. Deze scheiding maakt het mogelijk dat de oprichter van de besloten vennootschap een ander persoon de feitelijke leiding over zijn onderneming kan laten nemen of aandelen kan verkopen aan mensen die willen investeren of participeren in de vennootschap.

De Flex-BV

Sinds de invoering van de wet flexibilisering van het B.V.-recht wordt een extra schrijfwijzen aan lijst toegevoegd: flex-BV of flex-B.V.
De flex-B.V. verwijst ook naar de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, maar sinds 1 oktober 2012 lijkt er verwarring ontstaan te zijn bij ondernemers over een “nieuwe rechtsvorm”. Er is geen nieuwe rechtsvorm gecreëerd. Sinds 1 oktober 2012 is er alleen meer vrijheid voor ondernemers om de statuten vorm te geven, het is flexibeler geworden. Voor de andere wijzigingen klikt u hier. De term “flex-B.V.” verwijst alleen naar de B.V. die sinds 1 oktober 2012 meer statutaire vrijheid kent.

Voor het oprichten van een besloten vennootschap kunt u terecht bij het bij ons netwerk van onafhankelijke notarissen en fiscalisten.

Relevante producten