Koop op afstand

Nieuws overzicht

Wat is koop op afstand?

Wanneer de consument iets koopt via uw webshop, dan is er sprake van koop op afstand. Dit betekent dat de koop wordt gesloten door tussenkomst van een medium zoals internet, telefoon of fax. In deze gevallen zijn er aanvullende regels van toepassing die verstrekkende nadelige gevolgen kunnen hebben voor ondernemers die hierover niet goed geïnformeerd zijn.

Hoelang is de bedenktijd?

Wanneer de consument een product op afstand koopt, dan heeft diegene recht op 14 dagen bedenktijd. De consument kan het product dan thuis bekijken en beoordelen en binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden terugsturen. Deze wettelijk regeling is opgenomen om de consumenten te beschermen tegen eventuele miskopen en misleidende marketing of productweergave. Wanneer de consument het product binnen 14 dagen terugstuurt, dan heeft diegene recht om zijn geld terug te krijgen.

Informatieverplichting over bedenktijd

Consumenten moet bij aankoop voldoende geïnformeerd worden over de bedenktijd, de aanvullende voorwaarden en het aantal dagen. U moet daarnaast uitleg geven over de mogelijkheden waarop consumenten van deze bedenktijd gebruik kunnen maken en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen en wie ze kunnen bereiken voor vragen. Als u niet aan deze verplichting voldoet, dan begint de wettelijke termijn van 14 dagen niet automatisch te lopen. Hierdoor zouden consumenten hun artikel nog na enkele maanden rechtsgeldig kunnen retourneren. Zorg dat u uw klanten goed informeert, de gevolgen zijn anders niet te overzien. Daarnaast versterkt het uw webshopnaam en professionaliteit. Regel deze zaken in de algemene voorwaarden.

In een normale winkel kan een consument het product of artikel bekijken, passen en beoordelen. Bij een webshop aankoop is dat onmogelijk, daarom geldt er een wettelijke bedenktermijn."

Wie draagt de kosten van het retourneren?

Artikel worden vaak geretourneerd. De kosten van retourzending zijn in beginsel voor de consument, tenzij de consument hier onvoldoende geïnformeerd is. U moet de consument dus op voorhand informeren over de (extra) kosten van het terugsturen van het artikel. Indien het artikel niet met de reguliere post teruggestuurd kan worden, dan moet de u de consument hierover informeren. Ook over de extra kosten die hiermee gemoeid zijn.

Informatieverplichting over kosten van retourneren

Als de consument niet of onvoldoende geïnformeerd is over het feit dat hij/zij zelf de verzendkosten moet betalen bij het retourneren van het artikel, dan komen deze kosten voor rekening van de webshop. U moet uw klanten op voorhand dus goed informeren, anders snijdt u uzelf in de vingers. U kunt eenvoudig aan dit vereiste voldoen door eenmalig uw consumentinstructie te laten opstellen.

"Informeer uw klanten in de algemene voorwaarden over kosten en voorwaarden"

EU-regelgeving voor verkoop op afstand en bedenktijd De regels betreffende verkoop op afstand variëren per land, zelfs tussen de 28 EU-lidstaten. In Duitsland bijvoorbeeld moeten verkopers alle terugzendkosten voor hun rekening nemen voor goederen die meer dan 40 euro kosten. Ook de bedenktijd varieert binnen de EU. In sommige landen is de bedenktijd 7 dagen en in andere landen is dit 14 dagen. Pas uw voorwaarden en instructie dus aan op het land waarmee u handel drijft.