Bedrijfsnaam kiezen en registeren

Nieuws overzicht

Een bedrijfsnaam is belangrijk. Op welke punten moet je letten als je een bedrijfsnaam kiest? Hieronder enkele aandachtspunten 

Geen verwarring in bedrijven

Als u een bedrijfsnaam kiest, dan moet u eerst controleren of deze niet reeds in gebruik is genomen door een ander bedrijf. Dit zou namelijk verwarrend kunnen zijn voor de consument en is daarom niet toegestaan. Controleer dus op internet, raadpleeg het handelsregister en kijk op de site van het BOIP of de naam als merk is geregistreerd. Is dit niet het geval? Dan kun je deze naam zelf gaan gebruiken.

Onderscheidende bedrijfsnaam

Als je bedrijfsnaam onderscheidend is, dan zullen mensen uw naam eerder onthouden. Je bent dan niet “één van de zoveel”. Een onderscheidende bedrijfsnaam zegt ook iets over uw creativiteit en professionaliteit. Zorg dus dat uw naam aansluit bij uw producten en dienst.  

Vindbaarheid

Internet speelt anno 2015 een steeds grotere rol bij het succes van een onderneming. Als uw onderneming goed gevonden wordt op internet, dan zullen waarschijnlijk meer mensen uw dienst afnemen. Het kan daarom belangrijk zijn dat uw internetnaam aansluit op de zoektermen die mensen intypen op google. Op deze manier zal uw bedrijfsnaam organisch beter gevonden worden. Er zijn echter ook andere manieren om uw website op betaalde wijze onder de aandacht te brengen: so it’s not all in the name. 

Beschrijvende bedrijfsnamen

Op basis van het vorige kopje “vindbaarheid” is een beschrijvende naam het beste voor het goed vindbaar worden in de zoekmachine’s, echter heeft dit ook een zwaarwegend nadeel. Beschrijvende bedrijfsnamen komen namelijk niet voor bescherming in aanmerking in het merkrecht.

De juiste bedrijfsnaam

Het is verstandig om alle bovenstaande punten goed te onderzoeken en in overweging te nemen. Als u namelijk later van bedrijfsnaam wijzigd, dan kan dit zeer nadelige gevolgen hebben. U moet dan misschien uw briefpapier aanpassen, website wijzigen en u verliest klandizie. Als u twijfelt over een bedrijfsnaam. Neem dan altijd contact op met een adviseur. 

Merknaam registeren

Heeft u de juiste naam gevonden dan staan de volgende opties voor open om uw merknaam beter te beschrijven: