Het openen van een eigen winkel is voor veel mensen een droom. Maar bij het starten ervan komt nog het een en ander kijken. In dit artikel hebben wij op overzichtelijke wijze de punten op een rij gezet, zodat u deze ‘alleen nog maar’ hoeft uit te voeren.
Rechtsvorm kiezen en inschrijven
Voordat u een bedrijf kunt starten en inschrijven moet u een keuze hebben gemaakt vanuit welke rechtsvorm de onderneming gedreven gaat worden, anders staat u straks voor niks bij de Kamer van Koophandel. Op deze keuze van de juiste rechtsvorm zijn veel factoren van invloed, zoals aansprakelijkheid, effectieve belastingdruk en opstart- en doorlopende kosten. Als u alleen de winkel gaat runnen dan kunt u kiezen uit het oprichten van een BV of een eenmanszaak starten.
Wij adviseren startende ondernemers om altijd advies in te winnen van een specialist, omdat de keuze van de verkeerde rechtsvorm grote financiële gevolgen kan hebben. Als u geen eigen adviseur heeft kunt u ook gebruik maken van een rechtsvormkeuze test. U krijgt dan binnen twee werkdagen een advies op maat van een van onze adviseurs.
Als de rechtsvorm is gekozen dan kan het officieel beginnen: de inschrijving in de Kamer van Koophandel. Uw onderneming is nu officieel. Met het Kamer van Koophandel nummer kunt u een zakelijke bankrekening openen, contracten sluiten en betalingen verrichten.
Een winkelpand zoeken
Voor het openen van een winkel is locatie belangrijk. Zorg ervoor dat u een winkel opent op een goed zichtbare plek, zodat er een natuurlijk ‘aanwas’ is van nieuwe klanten. Let hierbij ook op andere factoren zoals de buurt. Is deze in opkomst? Staan er niet veel andere panden leeg? Dit heeft namelijk ook invloed op de associatie die mensen onbewust maken met uw winkel.
Los van de uitstraling en locatie zijn de huurvoorwaarden natuurlijk ontzettend belangrijk om te bespreken. Wat voor huurtermijn komt u overeen? Wat zijn de opleveren voorwaarden van de verhuurder? Wat is de hoogte van de huurprijs? Zijn de kosten van gas/water/licht hierbij inbegrepen? Lees het artikel “huren van een kantoorruimte” over alle juridische aandachtspunten bij het huren van een winkelruimte.
Controleer bestemmingsplan en plaatselijke verordening
Voldoet het pand aan uw wensen? Controleer dan nog vóór het tekenen van uw huurovereenkomst de volgende punten: bestemmingsplan van de gemeente en de algemeen plaatselijke verordening.
In het bestemmingsplan van de gemeente staan alle punten opgenomen die binnen de aankomende periode naar verwachting zullen plaatsvinden. Dit kunnen bijvoorbeeld grootschalige verbouwingen zijn en dan is het niet prettig al u hiervan niet op de hoogte bent geweest.
In de APV van het gebied van het winkelpand staan regels van openbare orde en veiligheid. Hierbij kunt u denken aan openings- en sluitingstijden, openingsdagen op zondag en bevoorradinginformatie.
Beperk de zakelijke risico’s
Als u producten verkoopt dan zijn hier risico’s aan verbonden. Producten kunnen kapot gaan en schade veroorzaken. Het is verstandig om alle risico’s van de onderneming zo goed mogelijk te beperken. Dit kunt u doen door algemene voorwaarden op te stellen en een goede zakelijke verzekering af te sluiten. Op deze manier zorgt u ervoor dat alle bedrijfsrisico’s beperkt worden.
Administratie & kassasysteem
Voordat u de winkel opent is het zeer verstandig om uw kassasysteem goed in te richten en dit tezamen met de bankrekening te koppelen aan uw boekhoudprogramma. Op deze manier voorkomt u dat u later tegen een muur van administratieve lasten aanloopt. Vooral als de winkel eenmaal geopend is heeft u geen oog meer voor dergelijke zaken. Doe dat dus vooraf!
Onze aanraders voor Kassasystemen:
- Een goed kassasysteem kunt u vinden via mPlusKASSA. Deze Nederlandse onderneming biedt kassasystemen per branche op maat. Deze zijn te koppelen met uw boekhouding van bijvoorbeeld e-boekhouden.
- Wij zouden Lightspeed overwegen voor zowel Horeca als retail als u ook veel online verkopen wilt realiseren. Lightspeed biedt naast een modern kassasysteem namelijk ook goede webshopsoftware. Dit kan allemaal gekoppeld worden aan boekhoudsoftware.