Hoe werf ik klanten voor mijn nieuwe onderneming

Nieuws overzicht

Welke vragen moet ik aan mezelf stellen voor het werven van klanten?

Voor de meeste startende ondernemers zullen de klanten niet zomaar op de stoep staan. Het werven van klanten is dan ook een van de grootste drempels om zelfstandig te worden. Op welke manieren kun je eenvoudig klanten werven en welke vragen moet ik vooraf onderzoeken? De volgende vragen helpen je om beter inzicht te krijgen in de behoeften van je klanten. Als je antwoord hebt op deze vragen kun je eenvoudiger inspelen op de behoeften van je klanten en uiteindelijk meer producten en dienst verkopen.

Enkele relevante vragen die gesteld kunnen worden zijn: a) wie is mijn doelgroep b) wat zijn de behoeften van mijn doelgroep? c) hoe oriënteert deze doelgroep zich op de markt d) wat is de juiste profilering van mijn dienst of product?

Als u een onderneming start dan bent u voornamelijk in de beginfase zelf verantwoordelijk voor het generen van klanten. Overal waar u komt heeft u wel de kans om potentiële klanten binnen te halen. In dit artikel geven wij een paar tips die u op weg kunnen helpen naar de eerste klanten.

Wie zijn mijn klanten?

Voordat u de klanten gaat benaderen om gebruik te laten maken van uw producten / diensten is het belangrijk om te weten wie uw doelgroep is. Als u bijvoorbeeld eigenaar bent van een winkel voor babykleding, dan heeft u natuurlijk een andere doelgroep dan iemand met een eigen marketing of consultancy bedrijf. Probeer dus vooraf goed uit te zoeken wie tot uw doelgroep behoort.

Marketingkanalen

Als u weet wie uw klanten zijn, dan kunt u achterhalen op welke wijze deze klanten op zoek zijn naar uw diensten of product. Oriënteert de klant zich op internet, vragen zij het aan via een tussenpersoon of kopen zij het in de winkel. Als de grootste vragenstroom in kaart is gebracht, dan kunt u uw producten in deze kanalen gaan aanbieden.

Propositie

Voordat u marketingactiviteiten kunt starten is het belangrijk dat u de kans dat iemand klant wordt maximaliseert. Voor het ontwikkelen van een goede campagne moet u goed uiteenzetten waarom een klant voor jouw product of dienst kiest, wat is het onderscheidend vermogen is en enkele unique sellings points opschrijven. Vanuit deze krachtpunten kunt u uw propositie ontwikkelen en een ‘verhaal’ opbouwen.

Los van de inhoud zullen klanten de dienstverlening niet alleen beoordelen op haar inhoud, maar ook op de manier waarop het product of dienst wordt gecommuniceerd. Bijvoorbeeld als u over uw onderneming praat. Probeer dit te doen met passie en plezier, zodat u uw positieve energie overbrengt op uw klanten.

Als u gestart bent is het belangrijk om met potentiële klanten in contact te blijven zodat u informatie in kunt winnen. Doe dit door vragen te stellen als: “wat vinden zij van mijn product of dienst?” en “wat verwachten zij van mij als ondernemer?”. U kunt bij concurrentie zien op welke wijze zij hun klanten werven. Probeer van deze punten te leren om meer inzicht te krijgen in de behoeftes van uw klanten.

Aandacht

Heeft u de doelgroep en afzetkanalen in kaart gebracht, dan wordt het tijd om de aandacht te trekken van deze potentiële klanten. Vaak heeft uw potentiele doelgroep maar enkele seconde de tijd om aandacht te besteden aan uw propositie. Denk bijvoorbeeld aan een telefonisch gesprek, post via Facebook, of een poster in een bushokje. Probeer uw propositie dus goed af te stellen, zodat de pakkans het grootst is.

>Social media reclame

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een doelgroep te bereiken. Social media is een relatief nieuwe acquisitievorm maar biedt startende ondernemers mooie kansen. Het is namelijk mogelijkheid om een grote groep mensen te bereiken. Enkele voorbeelden van social media waarop u uw diensten kunt aanbieden zijn Facebook, twitter of linkedin. Het is gratis en dus handig als u in de startfase minder geld tot uw beschikking heeft.

Persoonlijke reclame

De beste manier om klanten te winnen is via mond tot mond reclame. Mensen hechten namelijk ontzettend veel waarde aan ‘proof of concept’ en recensies. Een betere verkoper voor uw diensten dan een tevreden klant kun je niet hebben. Dit proces kunt u aanwakkeren door bestaande klanten aanbrengprovisies of  kortingen te geven op diensten. Zo kunt u binnen een korte tijd een netwerk opbouwen van mensen die potentiële klanten kunnen. Om de sneeuwbal op gang te helpen kunt u uiteraard beginnen met vrienden en kennissen over uw onderneming te vertellen en bijeenkomsten en / of netwerkborrels te bezoeken.

Betaalde reclame

Als u meer geld beschikbaar heeft voor marketingactiviteiten, dan zijn er meer mogelijkheden om klanten te werven. U kunt bijvoorbeeld denken aan: posters in bushokjes, folders in de brievenbus of advertenties op Google. Op deze manier kunt u binnen een relatief korte periode veel potentiële klanten bereiken. Echter is de slagingsklant afhankelijk van de propositie en communicatie. Voordat u geld gaat uitgegeven is het daarom belangrijk dat u eerst kleinschalig onderzoekt wat uw doelgroep van uw propositie vindt. Op deze manier kunt u deze nog bijstellen voordat u echt geld gaat investeren. Daarnaast is het een kwestie van bijstellen en anticiperen op veranderingen.

Lees hieronder meer over de verschillende vormen van internetmarketing

Search engine optimalisatie

De term ‘search engine optimalisatie’ (hierna: SEO) omvat de werkzaamheden die verricht worden om je internetsite beter vindbaar te maken in zoekmachines. Zoekmachines worden door consumenten en bedrijven veel gebruikt voor het vinden van producten, diensten en bedrijven. Als een zoekmachine een website koppelt aan de vraag van consumenten, dan ontvangt deze website op organische wijze bezoekers die mogelijk geïnteresseerd zijn in deze diensten. Voor deze organische bezoekers brengt de zoekmachine geen kosten in rekening. Hoe hoger een website scoort op google, hoe meer bezoekers en potentiële klanten de website zal ontvangen.

Search engine advertising

De term ‘search engine advertising’ (hierna: SEA) omvat alle betaalde advertentiemogelijkheden die zoekmachines aanbieden om bezoekers naar een website door te sturen. Ondanks deze vorm van profilering in een zoekmachine als minder objectief wordt beschouwd, klikken toch veel mensen op deze advertenties. U kunt op google een campagne aanmaken op zoektermen die relevant zijn voor uw doelgroep. Om erachter te komen waarop uw doelgroep zich orienteerd op internet kunt u denken aan zoektermen zoals:  “BV oprichten” en “eenmanszaak of BV” voor zakelijke dienstverlening. Denk dus vanuit uw klant en stel uw advertentiemogelijkheden hierop af.