“Een goed begin is het halve werk”
Deze uitspraak is zeker van toepassing bij het starten van een onderneming. In deze kritische fase maakt u namelijk besluiten die invloed hebben op uw persoonlijke aansprakelijkheid, de hoogte van de belastingdruk en administratieve lasten. Allemaal zaken waar u misschien bij de start niet mee bezig wilt zijn, maar wel moet zijn! Wij hebben daarom 5 belangrijke tips opgesteld die u zullen helpen bij de start van uw onderneming.
Tip 1: Schrijf een ondernemingsplan
De eerste stap naar ondernemerschap is het schrijven van een ondernemingsplan (ook wel “bedrijfsplan” genoemd). Een ondernemingsplan geeft je inzicht in je onderneming en in jezelf als ondernemer. In dit plan verwerk je alles wat te maken heeft met de onderneming, zoals het idee, het onderscheidend vermogen van je product of dient en de manier waarop het in de markt gezet gaat worden. Het ondernemingsplan geeft je als ondernemer niet alleen inzicht in risico’s, kosten en baten, maar is ook interessant voor eventuele investeerders. Zij krijgen namelijk een goed beeld van de onderneming waarin zij gaan investeren. Hieronder een kort overzicht van de drie hoofdstukken die in een ondernemingsplan worden behandeld.
- De ondernemer
In de beginfase draait de onderneming voornamelijk om de ondernemer. Je zou kunnen zeggen: “De ondernemer is de onderneming”. Daarom is het belangrijk dat je begint te vertellen over jezelf. In het eerste hoofdstuk worden al je persoonsgegevens, motieven en kwaliteiten behandeld. Zie het als je persoonlijke CV voor de onderneming.
- Het marketingplan
In het marketingplan behandel je het idee en de manier waarop dit in de markt wordt gezet. Het is dus belangrijk dat je laat zien op de hoogte te zijn van je doelgroep en haar wensen, de concurrentie en de manieren waarop het product of dienst zich onderscheid. Op basis van deze informatie kun je kijken op welke manier je jouw doelgroep gaat bereiken.
- Het financieel plan
Als mensen vertrouwen hebben in je idee, je een goede marktanalyse hebt gemaakt en kunt aantonen het product naar de markt te kunnen brengen, dan weten ze dat eventuele kosten goed besteed zullen worden. In het financieel plan worden alle financiële zaken verwerkt van de onderneming zoals: kosten, verwachte inkomsten, investeringsplan en het break even point. Dat laatste een gegeven dat goed van toepassing is als u investeerders.
Tip 2: Kies een goede bedrijfsnaam
Als u gaat starten met ondernemen, dan is het verstandig dat u een goede bedrijfsnaam kiest voor uw onderneming. Op welke punten moet je letten als je een bedrijfsnaam kiest? Hieronder enkele aandachtspunten. Lees hier alle aandachtspunten voor het kiezen van een goede bedrijfsnaam.
Tip 3: Maak een rechtsvorm keuze
Als je start met onderneming moet je gelijk een rechtsvorm kiezen. Ga je zonder compagnon ondernemen? Dan hoef je alleen te kuezen tussen een eenmanszaak of BV. Ga je met minimaal één compagnon beginnen? Dan hebben jullie alleen de keuze tussen een VOF of BV. Wat is het verschil tussen deze rechtsvormen? Hieronder een duidelijk onderscheid.
- IB
De eenmanszaak en de VOF worden beide IB-ondernemingen genoemd. De letters “IB” komen van: inkomstenbelasting. Dit komt omdat de inkomsten uit deze rechtsvormen worden belast als inkomsten in box 1. Daarnaast zijn beide ondernemingen rechtstreeks op te richten bij de Kamer van Koophandel. U hoeft hiervoor dus niet langs de notaris. De ondernemer kan bij de IB-onderneming altijd in privé aansprakelijk gesteld worden. Het is dus belangrijk dat de ondernemer er in deze rechtsvormen alles aan doet om deze bedrijfsaansprakelijkheden en de daaruit voortvloeiende risico’s te beperken.
- VPB
De besloten vennootschap wordt ook wel de VPB-onderneming genoemd. De letters “VPB” komen van: vennootschapsbelasting. Dit komt omdat over winsten uit deze rechtsvorm vennootschapsbelasting wordt geheven. Het verschil in belastingheffing tussen de eenmanszaak of BV is aanzienlijk. De BV is in tegenstelling IB-ondernemingen een rechtspersoon en seperate juridische entiteit. Hierdoor is de bestuurder en eigenaar in beginsel niet in privé aansprakelijk voor bedrijfsschulden.
- Rechtsvormkeuze
Als u een onderneming gaat starten is het verstandig dat u direct de juiste rechtsvorm kiest. Het is mogelijk naderhand nog te wijzigen, echter zijn hier vaak vervelende formaliteiten aan verbonden. Daarnaast zijn de kosten van het omzetten van een eenmanszaak naar een BV hoger dan het direct oprichten van een BV.
Wilt u weten welke rechtsvorm het beste bij u past? Dan kunt u een rechtsvormkeuze test doen of informatie inwinnen bij een online platform als firm24
Tip 4: Financieel overzicht/administratie
“Meten is weten”. Dit is veel gehoorde uitspraak en ook van toepassing bij uw eigen onderneming. Als ondernemer krijgt u te maken met administratief werk en financiële zaken. Als u dit niet doet, dan kunt u op termijn voor onaangename verrassingen komen te staan. Om deze verrassingen te voorkomen is een goed overzicht belangrijk. Dit kunt u doen door bij aanvang uw administratie goed in te richten en bij te houden. Zo kunt u per kwartaal evalueren wat uw inkomsten en uitgaven zijn geweest. Hiermee voldoet u niet alleen aan de wettelijke verplichting die rust op elke ondernemer om een administratie bij te houden, maar zult u tevens weten hoe de financiële bedrijfsvoering ervoor staat. U zult zien dat er soms onverwacht hoge kosten uit onverwachte hoek komen en u hierop kunt anticiperen. Op deze manier kunt u uw bedrijfsvoering vanuit de administratie bijsturen, zodat u uiteindelijk meer winst zult overhouden en gevaren op tijd ziet aankomen.
Tip 5: Wees goed geïnformeerd over de risico’s van aansprakelijkheid
Als u de juiste rechtsvorm heeft gekozen (zie stap 3), dan heeft u vast reeds geïnventariseerd wat de bedrijfsrisico’s van uw onderneming zijn. De factor “risico” was bij de keuze van uw rechtsvorm voornamelijk gestoeld vanuit uw privé aansprakelijkheid en het beperken daarvan. Bij deze stap zullen wij het voornamelijk bezien vanuit het verminderen of dempen van financiële risico’s voor de onderneming. Heeft u toch voor een eenmanszaak of VOF gekozen bij stap 3, dan is het extreem belangrijk dat u deze stap serieus neemt, omdat de financiële risico’s van de onderneming dan kunnen doordringen in uw privésfeer.
Zodra u een duidelijk beeld heeft van de activiteiten van de onderneming en de mogelijke risico’s die hieruit voortvloeien, dan is het tijd om met een verzekerings- of assurantie adviseur de juiste zakelijke verzekeringen te vinden die aansluiten op uw bedrijfsprofiel. Het is niet noodzakelijk dat de zakelijke verzekeringen allemaal bij dezelfde verzekeraar onder worden gebracht. De verzekeringspolissen verschillen namelijk sterk in dekking en prijs per verzekeraar. Als u een goed beeld wilt krijgen van het palet van verzekeringen, dan is het verstandig met een onafhankelijk adviseur te spreken. Deze hebben meestal onderzocht waar uw polissen het best ondergebracht kunnen worden. Deze rekenen echter wel kosten voor advies, maar dat betaalt zich waarschijnlijk op termijn weer uit. Wilt u weten welke verzekeringen er allemaal bestaan? Bekijk hier dan een overzicht van de zakelijke verzekeringen.
Hebben deze tips u geholpen? Deel ze met andere ondernemers!